ГоловнаПолітика

Рада попередньо схвалила скорочення кількості депутатів до 300

Для остаточного прийняття не вистачає більш ніж 60 голосів.

Рада попередньо схвалила скорочення кількості депутатів до 300
Фото: Макс Левин

Верховна Рада 4 лютого ухвалила проєкт постанови №1017 / П1 про попереднє прийняття законопроєкту, який передбачає скорочення кількості депутатів з 450 до 300.

За нього проголосували 236 депутатів.

Це друге з трьох голосувань, необхідних у рамках процедури внесення змін до Конституції.

У статті 76 Конституції планують вказати, що конституційний склад Верховної Ради - 300 депутатів, а не 450. Також планують прописати вимогу про володіння державною мовою для народного депутата України і виключити з тексту статті принципи загального, рівного і прямого виборчого права, яке здійснюється шляхом таємного голосування, оскільки це дублює статтю 71.

Законопроєкт пропонує змінити також статтю 77 Конституції, у ній хочуть вказати, що Верховна Рада України обирається за пропорційною виборчою системою.

У разі прийняття нові норми стосуватимуться Верховної Ради наступного скликання. Парламент, обраний до набуття законом чинності, продовжить виконувати свої обов'язки до наступних виборів народних депутатів України.

Представники опозиції під час обговорення законопроєкту вказували, що Конституційний Суд схвалив цей законопроєкт із зауваженнями. На їхню думку, це потрібно враховувати під час прийняття законопроєкту.

Однак представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський відкинув цю думку.

"Конституційний Суд дав висновок, що законопроєкт, запропонований президентом України, відповідає вимогам закону 157 і 158 Конституції України. Все інше, про що йдеться у висновку Конституційного Суду, це його юридична позиція, яку Верховна Рада як єдиний орган законодавчої влади може врахувати або знехтувати. Комітет з правової політики рекомендував Верховній Раді розглянути цей законопроєкт", - сказав він.

Нагадаємо, у 2000 році на Всеукраїнському референдумі майже 90% українців проголосували за скорочення Верховної Ради з 450 до 300 депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram