ГоловнаПолітика

Разумков заявив, що законопроєкт про позбавлення мандата за кнопкодавство потрібно доопрацювати

Разумков вважає, що це явище вже частково ліквідовано.

Разумков заявив, що законопроєкт про позбавлення мандата за кнопкодавство потрібно доопрацювати
Фото: Цензор

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що законопроєкт про дострокове припинення  повноважень нардепів за кнопкодавство потрібно доопрацювати й затвердити. Про це він сказав під час відкриття 3-ї сесії парламенту 9-го скликання, передає "Укрінформ".

"Ми повинні зробити багато речей, які обіцяли, в тому числі нашим виборцям... Це і боротьба з кнопкодавством. Ми зробили перший крок - прибрали це явище частково, тому що ввели кримінальну відповідальність за це. Однак ми обіцяли, що люди (депутати) позбуватимуться мандата за неперсональне голосування. На сьогодні є рішення Конституційного Суду, але я думаю, що цей законопроєкт має бути доопрацьований. І все ж ми як народні депутати наполягатимемо на виконанні цієї обіцянки", - підкреслив Разумков.

Підбиваючи підсумки 2-ї сесії 9-го скликання, спікер підкреслив, що парламент працював злагоджено, "незважаючи на те, що іноді сесійні засідання були доволі важкими, іноді в залі відбувалися більш ніж серйозні дискусії, іноді вони були на межі".

Серед досягнень попередньої сесії Разумков виокремив скасування депутатської недоторканності, повернення відповідальності за незаконне збагачення, прийняття держбюджету "не під ялинку", скасування "схем", які містили корупційну складову.

Нагадаємо, 19 грудня ВР ввела штраф до 85 тис. гривень за кнопкодавство. За таке рішення проголосував 261 депутат.

Для фіксації голосування в Раді мають забезпечити відеоспостереження. Спікер Ради уповноважений повідомляти про факт неперсонального голосування, після чого він повинен буде доручити лічильній комісії вилучити картку такого депутата і провести голосування повторно.

Незважаючи на це, нардепи від "Опозиційної платформи - За життя" (ОПЗЖ) Сергій Ларін і Віктор Чорний "винайшли" спосіб, що дозволяє "кнопкодавити", не натискаючи на чужу кнопку пальцем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram