ГоловнаСуспільствоВійна

Зеленський: розведення військ може зайняти 6-8 років

Демілітаризація Щастя чи Дебальцевого поки що виключаються.

Зеленський: розведення військ може зайняти 6-8 років
Фото: facebook.com/president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський сказав, що розведення військ на Донбасі може розтягнутися на 6-8 років.

"За шість місяців ми розвели три точки, тому я сказав, що якщо ви порахуєте 409 кілометрів контактної лінії, то ми будемо розводити 20 років. Мене вже не буде. Тому мені здається, що нам потрібно вирішити проблему конфлікту раніше. Якщо швидше і великими ділянками - ми можемо розвести за 6-8 років", - сказав Зеленський на брифінгу для українських журналістів після саміту нормандської четвірки.

Для початку, додав Зеленський, розведення піде в "простих точках", зважаючи на інтереси мирних жителів.

"Тобто не Щастя чи Дебальцеве, де ми не можемо стратегічно, політично... Тому ми говорили про три гуманітарні точки: якийсь перехід, якийсь міст, щоб просто допомогти людям", - сказав він.

Ці точки повинні визначити на переговорах у Мінську.

Нагадаємо, що восени 2016 року учасники програми Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування: в Петровському, Золотому і Станиці Луганській. Рамкова угода передбачає розведення сил на кілометр углиб і вшир.

Відведення тоді відбулося лише в районі перших двох населених пунктів - біля Золотого 1 жовтня 2016 року і біля Петрівського 7 жовтня 2016 року. Біля Станиці Луганської розведення сил не відбулося через обстріли, а біля Золотого і Петрівського сторони повернулися на попередні позиції.

Улітку 2019 року розведення почали заново. На останній ділянці в Петрівському розведення відбулося в листопаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram