ГоловнаСуспільствоВійна

Кабмін затвердив правила позначення мін і вибухонебезпечних предметів

Позначення небезпечних районів відтепер буде включатися в програми інформування населення про мінну небезпеку.

Кабмін затвердив правила позначення мін і вибухонебезпечних предметів
Фото: facebook.com/Vyacheslav.Abroskin

Кабінет Міністрів України постановою №372 від 17 квітня 2019 року затвердив Правила позначення небезпек, пов'язаних із мінами та вибухонебезпечними предметами - наслідками війни. Про це повідомляють у прес-центрі Кабміну.

Правила розроблені Міністерством з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінВОТ).

Це перший затверджений підзаконний акт після прийняття ВР у грудні 2018 Закону України "Про протимінну діяльність в Україні". Правила були прийняті на виконання міжнародних зобов'язань України і враховують положення міжнародних стандартів протимінної діяльності.

Досі в Україні не існувало єдиної системи позначення небезпек, пов'язаних із мінами та вибухонебезпечними предметами. Національні та міжнародні організації використовували різні маркувальні знаки, методи і системи без урахування умов територій, ландшафту, клімату, потреб місцевого населення тощо.

Відтепер для всіх діють загальнообов'язкові правила, що встановлюють єдині вимоги до позначення небезпек, пов'язаних з мінами та вибухонебезпечними предметами:

- конкретні форми попереджувальних знаків небезпечних районів;

- опис і зразки використання саморобної системи позначення камінням небезпечних районів і огорож;

- форму акта приймання-передачі системи позначення небезпечного району.

На державному та місцевому рівнях питання про позначення небезпечних районів відтепер будуть включатися в програми інформування населення про мінну небезпеку.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року делегація Програми розвитку ООН спільно з міжнародними партнерами презентували програму діяльності щодо розмінування Донецької області. Поки територія області не розмінована, немає можливості впроваджувати в ній інші проекти, неможливо відновлювати інфраструктуру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram