ГоловнаПраво

Відсторонення Тупицького: у КСУ відреагували на рішення Зеленського

Відповідне рішення може бути ухвалене виключно Конституційним судом України, повідомили у КСУ.

Відсторонення Тупицького: у КСУ відреагували на рішення Зеленського
Фото: facebook/Конституційний Суд України - офіційна сторінка

Конституційний суд України відреагував на підписання президентом Зеленським указу про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду України строком на два місяці.

Про це повідомляє пресслужба суду.

У КСУ зазначили, що незалежність судді Конституційного Суду України забезпечується, в тому числі особливим порядком та підставами припинення повноважень, звільнення судді КСУ з посади у порядку, визначеному Конституцією України.

"Рішення про звільнення судді КСУ з посади з підстав, визначених частиною другою статті 149-1 Основного Закону України, ухвалюється виключно Конституційним Судом України на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього", - зазначили у суді.

У КСУ також повідомили про призначення з цього приводу спеціального пленарного засідання Конституційного Суду.

Нагадаємо, сьогодні Зеленський скликав термінове засідання РНБО, на якому, зокрема, розглядалися питання вирішення конституційної кризи в Україні. Зокрема, повідомлялося, що розглядалася ситуація із головою КСУ Тупицьким.

21 грудня "Схеми" опублікували розмову Тупицького, яка свідчить про його причетність до суддівського шахрайства. У розслідуванні журналістів зазначається, що що у жовтні 2018 року слідчі Генпрокуратури записували розмови Тупицького в рамках кримінальної справи щодо ексголови Вищого господарського суду Віктора Татькова, який знаходиться у розшуку. Тупицький, який на той момент був заступником голови КСУ, покликав на зустріч у кафе свого знайомого, донецького бізнесмена Владислава Дрегера, який тоді вже співпрацював з правоохоронцями та здійснив запис цієї розмови.

Як випливає із запису, Тупицький намагався переконати Дрегера не свідчити правоохоронцям про його роль у подіях навколо "Зуївського енергомеханічного заводу" (м. Зугрес), у заволодінні яким наразі підозрюється Татьков.

Представник президента у КС Федір Веніславський зазначав, що "Плівки Тупицького" є підставою для його відсторонення.

28 грудня Офіс генпрокурора викликав Тупицького для вручення підозри, однак голова КСУ не прийшов "через поважну причину". Після цього Офіс генпрокурора надіслав підозру Тупицькому поштою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram