ГоловнаПолітика

Заборона ОПЗЖ: якщо не садити держзрадників — вони знову можуть балотуватися

20 червня Восьмий апеляційний суд міста Львова заборонив проросійську партію ОПЗЖ

Фото: ЧЕСНО

На відміну від 8 попередніх заборонених партій, які є доволі маргінальними й не мають суттєвого представництва у радах, ОПЗЖ — друга за чисельністю партія у парламенті, яка має щонайменше 3,4 тисячі представників у місцевих радах. 

Політсила посіла третє місце на виборах 2020 року і набрала майже 10% мандатів.

Фото: ЧЕСНО

Рух ЧЕСНО вирішив дослідити, які партії представляли політики з ОПЗЖ раніше. Зараз це особливо цікаво, адже сама по собі заборона партій не позбавляє права політиків, які цю партію представляли, балотуватися знову і створювати нові політичні проєкти.

Фото: ЧЕСНО

Зараз уповноваженими особами партії значаться нардепи Вадим Рабінович та Віктор Медведчук, які фігурують у Реєстрі держZрадників Руху ЧЕСНО, та Юрій Бойко. Політичний проєкт раніше називався ВО “ЦЕНТР” і має свою історію.

Фото: ЧЕСНО

Якщо говорити про роботу у парламенті під час воєнного стану, то значна частина представників саме цієї партії не бере участі у засіданнях і по суті є втікачами та прогульниками. 

Таким чином вони не виконують присягу, яку давали народу України.

Фото: ЧЕСНО

Низка народних депутатів ОПЗЖ, як і депутатів місцевих рад, поповнили Реєстр держZрадників від Руху ЧЕСНО. Саме з-поміж представників цієї партії зрадників і колаборантів найбільше.

Фото: ЧЕСНО

Заборона партії не завадить її представникам створити нову політичну силу і переобиратися знову. А це означає, що проросійські сили зможуть мати вплив і на політику національного й місцевого рівнів. 

Навіть зараз, коли нардепи ОПЗЖ створили кілька депутатських груп — “Платформа за життя та мир” і “Відновлення України”, вони все ще, як раніше повідомлялось, можуть мати доступ до держтаємниць.

Рух ЧЕСНО проаналізував увесь список партії ОПЗЖ, який був представлений на виборах 2019 року, і дослідив, від яких політичних партій раніше балотувалися ці політики.

Фото: надано ЧЕСНО

Дуже великий пласт політиків у списку був з уже забороненої партії “Опоблок” (8 скликання) та Партії регіонів (5, 6 та 7 скликання), яка, до речі, досі не заборонена і функціонує — принаймні на папері. 

Від ОПЗЖ до парламенту йшли й колишні нардепи з блоку “Не так”, який створили тоді новий проєкт на противагу проукраїнським політикам.

Фото: надано Чесно

І по суті ті ж політики до того були у парламенті від СДПУ(о) під час 2, 3 і 4 скликання. І це не дивно, бо цю політсилу також очолював Віктор Медведчук, і до неї входив держZрадник Нестор Шуфрич.

Фото: надано Чесно

У 2005 році СДПУ (о) заявила про перехід в опозицію до помаранчевої коаліції

Зрештою чинним нардепом є й Юлій Іоффе, який у першому скликанні пройшов від КПРС.

 На фото Іоффе по центру
Фото: надано Чесно
На фото Іоффе по центру

І хоча компартія, як і комуністична ідеологія, перебувають під забороною в Україні вже майже 10 років, це не заважає Іоффе переобиратися у парламент то від “Опоблоку”, то від ПР, то від ОПЗЖ. Завадити балотуватися може лише відповідний вирок суду щодо конкретного громадянина.

Тому, щоб зупинити цей процес політичного колабораціонізму і держзрадництва, треба, щоб правоохоронні органи йшли до суду й притягали порушників до відповідальності. 

Усіх, хто має інформацію про державних зрадників чи колаборантів, просимо писати Руху ЧЕСНО на [email protected]. Головна мета нашого реєстру — це не лише превенція, а й постійна адвокація притягнення колаборантів і держзрадників до відповідальності.

Нагадаємо, що окрім ОПЗЖ у судовому порядку вже заборонили “Опоблок”, НАШІ, “Блок Володимира Сальдо”, “Соціалістична партія України”, “Держава”, “Соціалісти”, “Справедливість та розвиток”. Єдина партія, яка подала зустрічний позов — це проросійський політичний проєкт “Прогресивна соцпартія України”.

Мін’юст подав позови про заборону ще низки партій. Це сталося після того, як їхню діяльність “призупинило” РНБО.

Ірина Федорів, голова громадської ініціативи “Голка”
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram