ГоловнаПолітика

CIT оприлюднило перші свідчення перекидання сил Росгвардії до кордону з Україною

"Автозаки" без номерних знаків і бронетранспортери на залізничних платформах зафіксували в кількох областях РФ.

Обʼєднання російських "незалежних журналістів та дослідників" Conflict Intelligence Team зібрало перші свідчення перекидання сил Росгвардії до кордону з Україною

За даними розслідувачів, одразу на кількох відео, які почали з'являтися в різних джерелах, на залізничних платформах та автошляхах помітили вантажівки та бронетранспортери Росгвардії. Інші свідчення говорять про перекидання військовослужбовців відомства до Криму та до кордону з Україною.

Так, на відео, опублікованому 31 січня, на залізничних платформах видно техніку, характерну для військ Нацгвардії РФ: БТР-80 у пісочно-захисному камуфляжі, бронеавтомобілі "Урал-ВВ" та "Звезда-В", різні військові вантажівки камуфляжного кольору із жовтими світловідбиваючими на бортах, а також автомобілі військової автоінспекції із символікою ВНГ. 

Згідно з базою даних РЖД, поїзд слідує з Архангельська, а саме відео, за словами автора, знято в селищі Коноша більш ніж за 400 кілометрів на південь – тобто ешелон рухається у південному напрямку.

Примітно, що на транспортних засобах, що перевозяться, немає номерних знаків. 

"Щось подібне ми вже спостерігали влітку 2020 року, коли на тлі протестів у Білорусі було сформовано резерв сил ОМОНу Росгвардії, який на вантажівках без номерних знаків (але без бронетранспортерів) було перекинуто до кордону", – зауважують розслідувачі.

На іншому відео, знятому в Тульській області, видно автоколону, в якій, крім іншої техніки, прямують вантажівки Урал-4320 і бронеавтомобіль "Звездв-В" зі світловідбивальними смугами, а також характерні КамАЗи сірого кольору з темно-червоними смугами на бортах та заґратованими вікнами, які в народі називають "автозаками". На ще одному недавньому відео, геолокованому в Петрозаводську, схожі "автозаки", а також БТР-80 у камуфляжі військ Росгвардії, стоять на залізничних платформах.

"Поки що ми не спостерігали розміщення росгвардійців у таборах чи населених пунктах біля кордонів України. Разом з тим слід зазначити, що подібне перекидання ВНГ є досить нехарактерним. У разі спроби масштабного нападу на Україну із заняттям та хоча б тимчасовою окупацією території ВНГ можуть використовуватися для контролю зайнятих населених пунктів та ліній постачання, а також антипартизанських дій", – пояснили розслідувачі.

Вони додали, що схожий досвід принаймні частина бійців могла здобути на території Сирії, де, за словами голови відомства Віктора Золотова, російській нацгвардійці "супроводжують гуманітарні вантажі, беруть участь в операціях з вилучення незаконної зброї, боєприпасів та вибухових речовин, а також виконують спеціальні завдання".

Раніше Міноборони України заявляло, що станом на зараз ризик нового вторгнення Росії нічим не відрізняється від ситуації зі стягненням військ Росії навесні минулого року. Росія використовує інформаційні атаки для нагнітання паніки. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram