ГоловнаПолітика

Саакашвілі знепритомнів у в’язниці під час зустрічі з адвокатами (оновлено)

Експрезидента Грузії, який голодує 49 днів, помістили в реанімацію.

Саакашвілі знепритомнів у в’язниці під час зустрічі з адвокатами (оновлено)
Фото: facebook.com/SaakashviliMikheil

Адвокат експрезидента Грузії Михайла Саакашвілі заявив, що його підзахисний знепритомнів, виходячи з кімнати для побачень, і йому було надано медичну допомогу.

Про це Бека Басілая заявив в ефірі телеканалу Mtavari Arkhi.

"Коли Саакашвілі залишав сьогоднішню зустріч з адвокатами, він упав. Після цього я не чув його голосу, очі він не розплющував. Вони привезли ноші та відвезли його", - сказав Басілая журналістам.

Він також зазначив, що під час зустрічі Саакашвілі почувався дуже погано.

За його словами, наразі в тюремній лікарні перебуває інший адвокат Ніка Гварамія, і він пізніше повідомить подробиці.

Спеціальна пенітенціарна служба Грузії згодом повідомила, що стан експрезидента стабілізувався.

Оновлення. Лікар-реаніматолог Гуліко Кіліптарі, яка стверджує, що "випадково опинилася" у тюремній лікарні під час погіршення стану Саакашвілі, повідомила, що експрезидент Грузії знепритомнів на незначний час. Після "незначних реанімаційних заходів" його стан стабілізувався, передає "Ехо Кавказу".

Фахівець зазначила, що зараз Саакашвілі при тямі, відповідає на всі запитання лікарів. При цьому ув'язнений залишається у реанімаційному відділенні. 

Саакашвілі Міхеіл Ніколозович був затриманий 1 жовтня після його приїзду до Грузії. Саакашвілі повернувся на батьківщину після восьмирічної відсутності напередодні місцевих виборів, у яких його партія змагалася з партією влади. 

МВС Грузії порушило проти нього кримінальну справу за фактом незаконного перетину кордону. Саакашвілі оголосив себе політичним в’язнем і почав голодування через незгоду з висунутими проти нього звинуваченнями і з винесеними раніше вироками у вже розглянутих в суді справах.

Його помістили до в’язниці на підставі вироків грузинських судів 2018 року та судових проваджень ще у 2 справах, які тривають з 2014 року. 

З 6 листопада Саакашвілі відмовився від прийому ліків, вітамінів та підтримувальних препаратів. Консиліум лікарів за результатами медичного огляду 8 листопада засвідчив критичний стан його здоров’я, після чого його відвезли у вʼязничну лікарню. 

Грузинська влада відмовляється помилувати Саакашвілі, сам він вважає звинувачення політично мотивованими. 

Минулого тижня Денісова отримала від Саакашвілі лист, у якому він скаржився на погіршення стану здоров’я, незадовільні умови утримання та просив про зустріч. 15 листопада омбудсман прибула до Грузії, щоб зустрітися із ним, однак у відвідуванні ув’язненого Денісовій відмовили. До цього вона відвідувала Саакашвілі 27 жовтня.

16 листопада Європейський суд з прав людини у справі "Саакашвілі проти Грузії" визнав, що політикові загрожує безпосередній ризик незворотної шкоди. Водночас ЄСПЛ закликав Саакашвілі припинити голодування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram