ГоловнаПолітика

Нардеп з паспортом РФ: кого обрали в парламент на Донеччині

Мешканці Покровська та Добропілля (округ № 50) з результатом понад 65% обрали до Верховної Ради Андрія Аксьонова від партії “Порядок”. Його могли обрати, ще у 2019 році, він тоді програв 1,5% нинішньому меру Покровська Русланові Требушкіну. Який підтримав Аксьонова на цих довиборах.

Друге місце з результатом 13% посів адвокат Анатолія Шарія Валентин Рибін. Якого підтримав на виборах один з лідерів ОПЗЖ Юрій Бойко.

Новоспеченому нардепу закидають проведення сепаратистського “референдуму” у 2014 році, наявність російського паспорта та “лікування” на території окупованого Криму, образу проукраїнських активістів і неповагу до загиблих воїнів АТО. Також проти нього відкрито кримінальну справу.

Фото: freeradio.com.ua

“Референдум”

Андрія Аксьонова звинувачують у проведенні “референдуму” в селищі Новодонецьке, яке він очолював у 2014 році. Йому закидають, що він не закрив намет, на якому висів прапор так званої “ДНР”, до якої підходили “голосувати”. Навіть приїздили жителі інших населених пунктів. На відео, яке має назву “Референдум в п.Новодонецкое”, люди кажуть, що приїхали з Олександрівського району “голосувати”, і нарікають, що не могли голосувати біля свого дому. І говорять, що “Аксьонов - молодець”.

Згодом на відео, яке розмістив на своєму YouTube каналі журналіст Денис Казанський, видно, що людина, схожа на Аксьонова, каже журналістам такі слова про “референдум”: “Как мэр на украинском языке это называется “голова”... я обязан выражать чаяния граждан, которые здесь живут. Вот они захотят в России остаться, и я обязан им сказать: да, надо остаться в России”.

Також коли близько 400 проукраїнських активістів збирались провести автопробіг вулицями Новодонецького, Аксьонов назвав їх “обыкновенные говномуты”.

Неповага до вояків АТО

Добропілля (60 тисяч осіб населення, – LB.ua) ніколи не було під російською окупацією. У 2014 році місцеві жителі самі не пустили проросійські сили до міста. Хоча сутички і були, проросійські сили не захопили адміністративні будівлі.

Фото: dobronews.city

У 2017 році Андрій Аксьонов під час сесії міської ради відмовився вшанувати хвилиною мовчання бійців АТО (загинули шість жителів Добропілля - ред.). На таку пропозицію одного з депутатів він відповів: “Я вообще не понимаю, почему мы начинаем именно воинов АТО минутой молчания поминать. Война идет уже три года. В Одессе тоже вот люди погибли, женщины, дети”. (Під час подій 2 травня 2014 року в Одесі у будинку профспілок загинули 48 осіб, серед них Вадим Папура, який не дожив двох місяці до 18-річчя, - LB.ua).

Кримські “канікули”

2017 року нардеп Дмитро Лубінець, заявив, що в Андрія Аксьонова є російський паспорт. Згодом це перевірив Денис Казанський. Він увів дані тодішнього мера Добропілля на сайті Федеральної податкової служби Росії і знайшов його ІПН (ідентифікаційний код - LB.ua). Сам Аксьонов цю інформацію заперечив.

 

Фото: Денис Казанський/faceboook

Лубінець стверджував, що російський паспорт Аксьонов отримав у Криму. 2018 року за фактом відвідин окупованого Криму без поважної причини та за підробку документів проти лідера голосування на окрузі №50 прокуратура відкрила кримінальну справу. Судовий процес триває досі.

Після цього Аксьонов покинув Україну. У червні 2018 року заступник мера Євген Бражніков заявив, що Аксьонов перебував у клініці в Німеччині, де нібито лікувався від онкозахворювання.

Після повернення до України в січні 2019 року Краматорський суд обрав Аксьонову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. А вже навесні змінив на особисте зобов'язання. У період з 31 січня до 28 квітня 2019 був відсторонений від посади міського голови Добропілля.

Під час виборів цього року Рух “Чесно” зафіксував приховану агітацію Аксьонова в день тиші та агітацію російською мовою.

Фото: suspilne.media

Декларація

Разом з дружиною має будинок в Новодонецькому на 80 квадратів і шість соток землі. Ще п'ять соток землі та дві квартири площею 50 і 60 квадратних метрів має особисто Аксьонов.

За 2020 рік на посаді мера Добропілля заробив 903 тисячі гривень.

У Добропіллі його люблять

У Великому Добропіллі (до Добропільської ОТГ входить шість населених пунктів, – LB.ua) Аксьонова справді люблять. За його каденцію відремонтували дев’ять шкіл і 12 дитячих садочків. У кожній з шести громад побудували новенькі спортивні комплекси. У всіх спортивних секціях діти займаються безкоштовно. Йому також дякують за будівництво ЦНАПів і за комунальний транспорт, який ходить по хвилинах.

Фото: vchasnoua.com

Андрій ОленінАндрій Оленін, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram