ГоловнаПолітика

Послаблення позицій глави Мінфіну Уманського може закінчитися його відставкою, - джерела

Між ним і главою уряду - досить напружені стосунки.

Послаблення позицій глави Мінфіну Уманського може закінчитися його відставкою, - джерела
Фото: Макс Левин

Між головою Мінфіну Ігорем Уманським і керівником уряду Денисом Шмигалем складаються досить напружені стосунки. Про це, незалежно один від одного, свідчить ціла низка джерел LB.ua в центральній владі.

Одна з причин - новий драфт держбюджету.

Як відомо, кілька днів тому Шмигаль представляв цей документ на засіданні лідерів фракцій і груп ВР. Парламентарії запропонований варіант бюджету розкритикували, відмовившись голосувати за нього в такому вигляді.

При цьому, перед поданням депутатам на засіданні КМУ документ не обговорювався і єдиної урядової позиції щодо нього не було.

"Вони конфліктують постійно, але питання бюджету стало серйозним каменем спотикання. Шмигаля зачепило те, що ВР сприйняла його в багнети, а депутати обурилися тим, що Уманський був відсутній на зустрічі", - додало джерело з фракції "Слуги народу".

Ще одна причина - вимога Уманським відставки глав Податкової та Митної служб - Сергія Верланова і Максима Нефьодова відповідно.

Відповідний лист близько десяти днів тому вийшов з Мінфіну на прем'єр-міністра. Мотивація: нібито недоотримання в бюджет, в тому числі на лінії відшкодування ПДВ. Реакція на лист невідома. 

Необхідно відзначити, згідно з чинним законодавством, звільнити главу Мінфіну парламент може в разі, якщо він написав таку заяву за власним бажанням. Інформації про те, що Уманський заяву писав, сьогодні немає.

Також Рада може відправити міністра фінансів у відставку за ініціативою прем'єр-міністра, а також - за власною ініціативою (стаття 18 Закону України про Кабінет Міністрів України).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram