ГоловнаПолітика

Росія в ООН намагається використовувати пандемію для скасування санкцій, - Кислиця

Постпред України в ООН назвав запропоновану РФ "декларацію про солідарність" "політичними маніпуляціями" під час пандемії.

Росія в ООН намагається використовувати пандемію для скасування санкцій, - Кислиця
Фото: Укринформ

Росія запропонувала Генасамблеї ООН прийняти так звану "декларацію про солідарність" в боротьбі з коронавірусом, яка зобов'язує країни-члени відмовитися від міжнародних санкцій, якщо вони введені не під егідою Ради Безпеки ООН.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця назвав ініціативу росіян "політичними маніпуляціями" під час пандемії, передає Укрінформ.

"Прогнозовано РФ прагне скористатися важкою ситуацією в світі на тлі поширення Covid-19 для відбілювання своєї агресивної політики. Історичний досвід підказує, що проєкт резолюції ГА ООН, внесений Росією під нейтральною, на перший погляд, назвою "Декларація про солідарність ООН в період загрози Covid-19", не має нічого спільного з реальністю", - прокоментував ситуацію український дипломат.

У російському проєкті декларації, запропонованої для Генасамблеї, зокрема, зазначається: "Зобов'язуємось протистояти глобальним викликам на основі добросусідства, утримуватися від підвищення торгових бар'єрів, введення нових експортних обмежень або здійснення протекціоністських і дискримінаційних заходів, які не відповідають правилам СОТ, а також не застосовувати ніяких односторонніх примусових заходів, прийнятих без мандата Ради Безпеки ООН".

Як підкреслив Кислиця, для української сторони "абсолютно неприйнятно зараз вести розмову про скасування санкцій, що підкреслює документ, під виглядом гуманітарних міркувань". Санкції проти Росії вводилися не через коронавірус, а через грубе порушення Статуту ООН та інших норм міжнародного права, підкреслив він. Постійний представник України при ООН підкреслив, що санкції "ніяк не обмежують гуманітарну допомогу, за яку так розхвилювалися в Кремлі" і можуть бути скасовані тільки за умови припинення протиправних дій.

"Створюється враження, що власне для цього єдиного пункту і був ініційований російський документ", - зазначив представник України.

Він підкреслив, що це все нагадує "політичні маніпуляції в їх найбільш ганебному вигляді", коли Москва прагне реалізувати свій "шкурний інтерес" за рахунок загального лиха.

Дипломат також назвав дії Москви "незграбними", оскільки до появи російського документа з'явився проєкт "притомної" резолюції Генасамблеї ООН, співавторами якої стали вже десятки країн, в тому числі Україна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram