ГоловнаПолітика

Рада без обговорення прийняла законопроєкт про коронавірус

Закупівлі медобладнання вивели з-під закону про держзакупівлі, ввели штрафи за порушення карантину.

Рада без обговорення прийняла законопроєкт про коронавірус
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада без обговорення прийняла законопроєкт №3219 про внесення змін до деяких законів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19.

За нього проголосували 344 народних депутати.

Закон передбачає внесення юридичного факту введення карантину в перелік форс-мажорних обставин; можливість роботи вдома для працівників, державних службовців і службовців органів місцевого самоврядування та надання за їх згодою відпустки; надання права власникам змінювати режими роботи органів, установ, підприємств, додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, залученим до ліквідації захворювання, встановлення адміністративної відповідальності за самовільне залишення місця обсервації і т.д.

У проєкті йдеться про те, що порушення правил карантину тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу для громадян - від одного до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, для посадових осіб - у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У тижневий термін після прийняття законопроєкту уряд повинен встановити додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які займаються ліквідацією захворювання на коронавірус у розмірі до 200% заробітної плати.

Також вводиться особливий режим держзакупівельвідтермінування на подачу електронних декларацій.

Нагадаємо, Верховна Рада у вівторок зібралася незвично рано - о 8-й годині ранку - на позачергове засідання. Це пов'язано з тим, що в звичайному режимі депутати не можуть розглядати нічого іншого, крім сотень правок до законопроєкту про продаж землі, що залишились.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram