ГоловнаПолітика

Телеканал ATR звернувся до Європарламенту та Єврокомісії за фінансовою допомогою

Єдиний в світі кримськотатарський телеканал опинився на межі закриття.

Телеканал ATR звернувся до Європарламенту та Єврокомісії за фінансовою допомогою
Фото: atr.ua

Колектив кримськотатарського телеканалу ATR написав звернення до Європейського парламенту та Європейської комісії з проханням про підтримку мовлення телеканалу, який опинився на межі закриття у зв'язку з блокуванням держфінансування і відсутністю підтримки телеканалу з боку української влади.

Про це повідомляє пресслужба телеканалу.

Відзначається, що ATR звертається до Європейського парламенту та Європейської комісії "з проханням на виконання положень резолюції Європарламенту надати єдиному в світі кримськотатарському телеканалу необхідну для його функціонування фінансову допомогу".

"У кінці 2019 року з незалежних від нас причин часткове фінансування нашої діяльності з боку Української держави фактично припинилося і перетворилося лише в декларативний характер, оскільки виділені телеканалу ATR державою кошти на 2020 рік ми не можемо отримати і використовувати через штучно створені бюрократичні перепони і суперечливого тлумачення нормативних актів окремими органами державної влади", - йдеться в зверненні.

У документі зазначено, що Європарламент у резолюції "Про ситуацію з дотриманням прав людини в Криму, зокрема прав кримських татар", яку схвалено 4 лютого 2016 року, засудив незаконне закриття засобів масової інформації, в тому числі телеканалу ATR, який має широке поширення в межах кримськотатарської громади, і закликав Єврокомісію розширити фінансову допомогу, необхідну для забезпечення функціонування цього та інших засобів масової інформації у вигнанні в Україні.

"Телеканал ATR сьогодні як ніколи потребує такої фінансової допомоги з боку інститутів Європейського Союзу, оскільки перебуває на межі закриття і втрачає надії на отримання найближчим часом допомоги з боку власної держави. Ми просимо вас відповідно до положень вищезгаданої резолюції Європарламенту забезпечити єдиному в світі кримськотатарському телеканалу ATR надання необхідної для його функціонування фінансової допомоги на постійній основі", - йдеться в зверненні.

З 1 квітня 2015 року ATR припинив аналогове мовлення на території анексованого Криму, оскільки йому не видали російську ліцензію. З 17 червня 2015 року ATR здійснює мовлення з Києва. власник телеканалу - кримський татарин Ленур Іслямов, який був одним з організаторів громадянської блокади півострова.

У 2016 році Верховна Рада дозволила спрямовувати кошти держбюджету на підтримку телеканалу ATR.

У січні 2019 власник ATR Ленур Іслямов заявив, що телеканал недоотримав кошти з держбюджету, скоротив частину колективу і виробництво власних програм і може взагалі припинити мовлення.

У той же час міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив, що телеканал не отримав фінансування з держбюджету, тому що виникли розбіжності в трактуванні закону про державні закупівлі між каналом і Державним казначейством. Як вказав глава відомства, зараз сторони перебувають в процесі пошуку рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram