ГоловнаПолітика

НАТО не буде залучатися до розслідування авіакатастрофи в Ірані, але підтримає позицію України, - Кулеба

Альянс солідарний з Україною.

НАТО не буде залучатися до розслідування авіакатастрофи в Ірані, але підтримає позицію України, - Кулеба
Дмитрий Кулеба
Фото: Сергей Нужненко

НАТО дотримується політичної солідарності з Україною в розслідуванні катастрофи в Ірані пасажирського літака МАУ, притягненні винних до відповідальності та в питанні виплати компенсацій відповідно до міжнародних вимог.

Про це під час зустрічі з пресою у штаб-квартирі НАТО заявив віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба, повідомляє Укрінформ.

Він нагадав, що завтра в Лондоні відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн, громадяни яких загинули в результаті авіакатастрофи українського лайнера.

"Сьогодні у мене була розмова з послами двох країн, що представляють учасників завтрашньої зустрічі. Сам Альянс безпосередньо не залучатиметься до розслідування, тому що це не є функцією НАТО. Але Альянс у своєму діалозі з іранськими партнерами наполягатиме на тому ж, на чому наполягає Україна: справедливе розслідування, притягнення винних до відповідальності, виплата компенсацій відповідно до міжнародних вимог. Тут Альянс буде нашим союзником у здійсненні політичного тиску, в разі необхідності", - зазначив Кулеба.

Нагадаємо, літак регулярного рейсу Тегеран - Київ авіакомпанії "МАУ" розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб із семи країн, в тому числі 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ "Корпус вартових Ісламської революції".

Секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю The Washington Post розповів, що українські розслідувачі ще до визнання Ірану розуміли, що літак був знищений ракетою, але керівництво країни воліло дотримуватися нейтральної та дипломатичної позиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram