ГоловнаПолітика

Зеленський зустрінеться з Дудою в Польщі 27 січня

Зустріч відбудеться перед урочистостями з нагоди 75-річчя визволення колишнього концентраційного табору Аушвіц-Біркенау.

Зеленський зустрінеться з Дудою в Польщі 27 січня
Архивное фото
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський відвідає Польщу з офіційним візитом і проведе зустріч з президентом Анджеєм Дудою.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Зазначається, що Дуда 27 січня, напередодні 75-ї річниці визволення колишнього нацистського концентраційного табору "Аушвіц-Біркенау", зустрінеться з президентами Ізраїлю, України та Німеччини.

Також дипломати обговорюють можливість проведення окремих зустрічей з іншими лідерами, які приїдуть до Польщі.

Раніше повідомлялося, що в Інституті Яд ва-Шем в Єрусалимі також пройдуть пам'ятні заходи. Там перебуватимуть президенти Росії і Франції, а також віцепрезидент США. Дуда вже заявив, що не візьме участі в цій зустрічі, оскільки організатори не запланували його промову. Однак, серед спікерів буде президент РФ Володимир Путін, який останніми тижнями звинуватив Польщу у співпраці з Гітлером і в розв'язуванні Другої світової війни.

Нагадаємо, на пресконференції 19 грудня, а згодом, 24 грудня на колегії Міноборони, Путін заявив, що СРСР не окупував Польщу у вересні 1939 року, а просто ввів туди свої війська, оскільки влада вже не контролювала ситуацію. Він також стверджував, що Польща раніше сама була агресором, захопивши восени 1938 року частину Чехословаччини. Крім того, Путін заявляв, що приводом до початку Другої світової війни був не пакт Молотова-Ріббентропа, а Мюнхенська угода 1938 року. Останнього довоєнного посла Польщі в Німеччині Юзефа Липського він назвав "сволотою і антисемітською свинею".

МЗС Польщі висловило протест щодо заяв Путіна і його спроб переписати історію. Також до міністерства викликали російського посла.

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький виступив з жорсткою заявою на адресу президента РФ і наголосив, що агресивні випади Путіна в площині історії не мають нічого спільного з історичним минулим, а є спробою приховати останні проблеми і поразки Росії - невдалу спробу повного підпорядкування Білорусі, чергове продовження санкцій ЄС за анексію українського Криму, поразку на переговорах у нормандському форматі, труднощі з реалізацією проєкту Nord Stream 2, а також відсторонення російських спортсменів на чотири роки від міжнародних змагань у зв'язку з допінг-скандалом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram