ГоловнаПолітика

У Зеленського розраховують успішно завершити децентралізацію до кінця року

У Зеленського розраховують успішно завершити децентралізацію до кінця року
Фото: facebook.com/yevheniya.khudzik

Президент Володимир Зеленський відкликав поправки до Конституції в частині децентралізації влади (законопроєкт 2598), однак це не означає, що реформа відкладається - її буде завершено до кінця року.

Про це повідомила у фейсбуці керівниця пресофісу партії Євгенія Кравчук.

"Сьогодні вранці в нас була зустріч з президентом Зеленським, на якій був присутній Давид Браун, Олександр Корнієнко, а також усі заступники голови фракції. Ми обговорювали законопроєкт №2598 про децентралізацію, який було внесено цього тижня в порядок денний. Зеленський прислухався до всіх позицій. Особливо - до місцевого самоврядування. Сьогодні вранці ми ще раз обмінялися думками, і президент вирішив відкликати законопроєкт №2598 і направити його на доопрацювання", - нагадала вона.

При цьому Кравчук підкреслила, що це не означає, що реформа відкладається.

"Це означає лише те, що консультації з експертами, виконавчою владою, місцевим самоврядуванням  проходитимуть ще більш поглиблено. Якщо потрібен час для вироблення кращого рішення, то для цього немає ніяких перешкод. Але децентралізація буде успішно завершена, і це буде зроблено в цьому році", - додала депутатка.

Кравчук зазначила, що питання децентралізації для України "дуже делікатне", тому необхідно знайти максимально збалансовану її модель, яка дозволить створити громади, і при цьому не завдати шкоди суверенітету та територіальній цілісності країни.

"Ми зацікавлені в тому, щоб в Україні запрацювала дієва модель організації влади, при якій люди на місцях стануть повноправними господарями. Ми хочемо не просто прийняти новий закон, а створити потужні стимули для розвитку регіонів. І дуже важливо, щоб у цьому в нас було повне взаєморозуміння з усіма зацікавленими сторонами", - зауважила депутатка.

Нагадаємо, законопроєкт про децентралізацію вніс у Раду Зеленський 13 грудня минулого року, його розкритикували і українські експерти, і західні партнери.

Сьогодні, 16 січня, Зеленський вирішив відкликати поправки до Конституції в частині децентралізації. При цьому ще кілька днів тому голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія анонсував проведення 24 січня позачергового засідання Ради для старту цієї реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram