ГоловнаПолітика

Офіс генпрокурора відмовився повідомити, як просувається екстрадиція колишнього судді Чауса з Молдови

Ця інформація становить таємницю досудового слідства.

Офіс генпрокурора відмовився повідомити, як просувається екстрадиція колишнього судді Чауса з Молдови
Николай Чаус (архивное фото)
Фото: www.facebook.com/ukrop.ukraine

Офіс генерального прокурора відмовився надати інформацію про екстрадицію з Молдови в Україну колишнього судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса.

Про це йдеться у відповіді Офісу генпрокурора на запит "Українських Новин".

Зазначають, що інформація у справі стосується правовідносин, які випливають із кримінального та кримінально-процесуального законодавства, і не може бути надана ЗМІ. Також Офіс генпрокурора повідомив, що ця інформація становить таємницю досудового слідства і не може бути оприлюднена.

Крім того, посилаючись на зазначені моменти, Офіс генпрокурора відмовився поінформувати про екстрадицію колишнього голови правління Державної продовольчо-зернової корпорації Петра Вовчука з Литви, а також ексміністра вугільної промисловості Едуарда Ставицького з Ізраїлю.

Нагадаємо, що суддю-втікача Чауса затримали в Молдові 28 лютого 2017 року за запитом Генпрокуратури України. Його підозрюють в отриманні в серпні 2016 року $150 тис. хабара за умовний термін для 74-річної пенсіонерки, яка торгувала димедролом та іншими наркотичними речовинами. Отримані гроші суддя засунув у скляні банки, одну з яких устиг закопати.

Чауса не затримали відразу через його суддівський імунітет - він утік у Крим, окупований Росією. З судді зняли недоторканність уже після втечі. Зараз Україна домагається екстрадиції Чауса.

Раніше комісія при президенті Молдови відхилила запит Чауса про політичний притулок.

У вересні минулого року МЗС Молдови пообіцяло співпрацювати з Україною у справі судді Чауса, зазначивши, що остаточне рішення буде прийнято після завершення судової реформи в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram