ГоловнаПолітика

Контактна група з питань Донбасу провела перше цього року засідання

Одним із головних у порядку денному залишається питання безпеки.

Контактна група з питань Донбасу провела перше цього року засідання
Зал переговоров ТКГ в Минске
Фото: Facebook/Ирина Геращенко

У Мінську відбулося перше цього року засідання Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.

Про це повідомила у фейсбуці прессекретарка представника України Леоніда Кучми Дарія Оліфер.

"ТКГ відзначила взаємні кроки України і РФ, які відбулися в рамках виконання домовленостей лідерів країн Нормандської четвірки в Парижі зі взаємного обміну утримуваними особами 29 грудня 2019 року - люди нарешті змогли повернутися додому і бути зі своїми рідними та близькими в новорічні свята", - написала Оліфер.

Однак, за її словами, незважаючи на досягнуті домовленості, ситуація з безпекою залишається напруженою, - тривають обстріли, є загиблі і поранені українські військові. Тому саме вирішення проблем безпеки залишається головним у порядку денному.

Українська сторона закликала спостерігачів ОБСЄ провести повторну верифікацію відведення важкого озброєння і місць його зберігання на Донбасі. Також запропоновано створити додаткову робочу підгрупу - з питань кордону.

Оліфер підкреслила, що проведення виборів неможливе за відсутності необхідного забезпечення безпеки.

"Мова йде не тільки про безпеку волевиявлення виборців, а й про безпечну участь усіх партій і кандидатів. Отже, вибори можна проводити тільки тоді, коли кордони держави перебувають під її повним контролем або контролем міжнародних спостерігачів, інакше не існує жодних гарантій безпеки в день голосування, а також існує висока ймовірність маніпуляцій, участь у виборах осіб, які не є громадянами України. В успішних випадках врегулювання конфлікту: в Хорватії, Боснії, Ліберії - вибори відбувалися після встановлення ефективного контролю за держкордоном. Також міжнародний досвід свідчить, що передчасне проведення виборів і/або неналежна підготовка до них не тільки не сприяє примиренню і реінтеграції, а й може спровокувати відновлення бойових дій", - зазначила прессекретарка.

"Тільки повернення внутрішньо переміщених осіб і біженців у свої рідні міста і села, їх участь у виборах здатні забезпечити тривалий мир", - додала Оліфер.

Вона також повідомила, що українська сторона в Мінську надала свої пропозиції про розведення сил і засобів на трьох додаткових ділянках, визначених Генеральним штабом Збройних сил України.

Нагадаємо, 14 січня представник України в ТКГ Кучма зустрівся зі спеціальною представницею чинного голови ОБСЄ в Україні Хайді Грау. Сторони обговорили порядок денний першого засідання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram