ГоловнаПолітика

Україна і Росія "в принципі" домовилися щодо транзиту газу, - Шефчович

Заступник голови Єврокомісії вважає, що це "позитивні новини для Європи, Росії та України".

Україна і Росія "в принципі" домовилися щодо транзиту газу, - Шефчович
Фото: EPA/UPG

Росія і Україна досягли принципової угоди щодо транзиту газу, заявив віцепрезидент Європейської комісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович.

Про це він заявив журналістам у Берліні за підсумками багатогодинних переговорів, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми досягли угоди в принципі", - сказав Шефчович.

"Досягнуті нами принципові домовленості завтра обговорять у столицях", - уточнив представник Єврокомісії.

За його словами, це "позитивні новини для Європи, Росії та України".

10 грудня в рамках саміту нормандської четвірки Україна і РФ провели газові переговори на вищому рівні. За підсумками зустрічі президент Володимир Зеленський заявив про досягнутий прогрес. За його словами, новий транзитний договір, швидше за все, не буде десятирічним, як хотіла Україна, але і не однорічним, як пропонувала Росія. Він також підтвердив, що Україна готова взяти $3 млрд боргу "Газпрому" газом.

З 1 січня 2020 року закінчується 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. Водночас у "Нафтогазі" скептично налаштовані щодо його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Росія розраховує в 2020 році завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну.

Напередодні стало відомо, що російський "Газпром" заявив, що готовий компенсувати "Нафтогазу" 3 млрд доларів шляхом примусового стягнення заарештованих активів компанії. Це питання буде обговорюватися на майбутніх газових тристоронніх переговорах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram