ГоловнаПолітика

Росія зацікавлена в тому, щоб тримати Україну в "сірій зоні" між війною і миром, - віцепрезидент Інституту Горшеніна

Наше завдання - протистояти гібридній агресії Російської Федерації на всіх напрямках: військовому, дипломатичному, економічному та інформаційному.

Росія зацікавлена в тому, щоб тримати Україну в "сірій зоні" між війною і миром, - віцепрезидент Інституту Горшеніна
Виктор Соколов
Фото: Макс Левин

Україна зараз перебуває в "сірій зоні" між війною і миром, і Росія зацікавлена, щоб так тривало якомога довше. Так Росія домагається реалізації своїх політичних інтересів в Україні.

Про це заявив перший віцепрезидент Інституту Горшеніна Віктор Соколов під час круглого столу "Ключові військові виклики для України та можливості реагування держави", який відбувся сьогодні, 7 серпня 2019 року у Києві.

"Завдання Росії - нав'язати свою політику Україні. І вона не приховує, що хоче мати право вето на будь-які зовнішньополітичні і внутрішньополітичні рішення в Україні", - зазначив віцепрезидент Інституту Горшеніна.

"Щось схоже було після Другої світової війни. Тоді Фінляндія де-юре зберегла суверенітет, але де-факто була змушена в багатьох питаннях підкоритися політично Радянському Союзу. Цей феномен історики назвали "фінляндизацією".

Чи зможе Україна уникнути повної втрати суверенітету - залежить від військових, а от чи зможе Україна уникнути "фінляндизації", залежить від політиків, дипломатів, журналістів, представників громадянського суспільства, бізнесу", - заявив Віктор Соколов.

Росія веде проти України гібридну війну і використовує широкий спектр методів, зазначив експерт.

"Наприклад, розглянемо, як діє Росія в Чорному і Азовському морях. Вона різними методами забирає в України контроль над акваторією, шельфом і морськими трасами. Україна водночас зазанає насамперед економічних втрат. З часткового блокування Азовського моря значно знизився обіг вантажів у маріупольському та бердянському портах. Нещодавно Росія закрила значну частину території Чорного моря нібито для проведення військових навчань, що значно ускладнило судноплавство в акваторії. Якщо їй вдасться заблокувати чорноморські порти, то українська економіка втратить ще більше. Завдання Росії - ослаблення України на всіх "гібридних фронтах": дипломатичному, інформаційному, економічному, гуманітарному... Ця війна вже триває. І тут потрібно зробити навіть більше, ніж у військовому сенсі", - констатував Віктор Соколов.

Круглий стіл "Ключові військові виклики для України та можливості реагування держави" відбувся 7 серпня 2019 року в Києві, в Інституті Горшеніна. Організатори круглого столу - Інститут Горшеніна, Український інститут досліджень безпеки (УІДБ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram