ГоловнаПолітика

Суд виправдав мера Одеси Труханова у справі "Краяну"

Аналогічний вердикт оголошено заступникові мера й іншим обвинуваченим.

Суд виправдав мера Одеси Труханова у справі "Краяну"

Малиновський районний суд Одеси виправдав мера міста Геннадія Труханова у справі про заволодіння 92,7 млн гривень під час придбання будівлі збанкрутілого заводу "Краян".

Про це заявив головуючий суддя Сергій Черевко, передають "Українськi Новини".

Суд визнав недоведеним наявність умислу в обвинувачених заволодіти коштами місцевого бюджету. Також суд не побачив у діях Труханова зловживання службовим становищем.

Крім того, суд визнав незаконним вручення детективами Національного антикорупційного бюро фігурантам справи повідомлень про підозру, оскільки при цьому було порушено процедуру. Суд також визнав неналежними доказами матеріали негласних слідчих дій НАБУ щодо мера Одеси.

Суд підкреслив, що більшість свідків у процесі не підтвердили вчинення обвинуваченими злочинних дій під час купівлі будівлі заводу "Краян". Ба більше, суд не зміг встановити наявність збитків у цій справі. У підсумку суд не встановив факту скоєння злочину. Тож суд визнав невинним Труханова і виправдав його.

Аналогічний вердикт суду оголошено заступнику мера Одеси Павлу Вугельману й іншим обвинуваченим: Олексію Спектору, Василю Шкрябі, Володимиру Радіонову, Петру Загодиренку, Ігореві Кравченку і Галині Богдановій.

Суд також скасував запобіжні заходи, чинні стосовно підсудних.

Нагадаємо, Труханову і ще групі підозрюваних закидали розкрадання 185 млн гривень з липня по грудень 2016 року. Схему реалізували під виглядом придбання будівлі збанкрутілого заводу "Краян" за свідомо завищеними цінами.

Зазначену будівлю менш ніж за два місяці до прийняття рішення Одеською міською радою про її купівлю за 185 млн гривень придбала інша фірма - за 4 млн гривень - і внесла до статутного капіталу ТОВ "Девелопмент Еліт". Однак незважаючи на це, Труханов і його заступник на погоджувальній раді і на позачерговій сесії міськради повідомили депутатам неправдиву інформацію: мова нібито йшла тільки про згоду на придбання, а не про угоду. Крім того, необхідність придбання обґрунтували реалізацією проекту "Європейська мерія", якого насправді не існувало.

У результаті приміщення купили за 185 млн гривень - завищеною більш ніж удвічі ціною, однак ці кошти арештували за клопотанням антикорупційних органів.

Обвинуваченими були сам Труханов, його заступник, голова постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради, директор департаменту комунальної власності Одеської міськради, його заступник, директор приватної компанії-продавця будівлі, представник компанії-продавця будівлі, оцінювач.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram