ГоловнаЗдоров'я

«Зворотна вакцинологія»: нове дослідження розповідає, як вчені визначають ефективність вакцин ще на ранніх етапах розробки

Нове дослідження розповідає, як науковці використовують метод «зворотної вакцинології», щоб визначати та відбирати ефективні вакцини ще на ранніх етапах розробки.

«Зворотна вакцинологія»: нове дослідження розповідає, як вчені визначають ефективність вакцин ще на ранніх етапах розробки
Фото: EPA/UPG

Відповідне дослідження опубліковане в журналі Npj Vaccines, повідомляє науковий портал медичних новин.

Цей метод дає можливість визначати силу імунної відповіді, яка корелює із захистом проти інфекційного захворювання, що викликає вакцина ще на ранніх стадіях розробки, до початку клінічних досліджень вакцин проти антибіотикорезистентних бактерій. 

Якщо коротко — наскільки вакцина здатна викликати відповідь організму і формувати імунітет до конкретної інфекції.

За словами авторів, це дозволить заощадити час та запобігти створенню менш ефективних вакцин, збереже гроші, що використовують при їх розробці.

Зараз у випадку зі стійкими до антимікробних препаратів бактеріями розробка вакцин ускладнюється ще й недостатньою інформацією про відповідність імунної відповіді захисту.

Нова парадигма розробки вакцини вимагає, аби дані про її ефективність та імунні відповіді генерувалися ще на ранніх стадіях вивчення.

Метод «зворотної вакцинології» так назвали тому, що інформацію для розробки вчені отримують від людей з територій, які мають високий рівень захворюваності на стійкі до антимікробних препаратів патогенні інфекції, а не від тих здорових людей, які врешті отримають щеплення.

  • Вакцинувати дітей і себе важливо. Весною 2024 року львівські хірурги врятували 8-річну дівчинку, яка внаслідок вітрянки отримала ускладнення, опинилась у реанімації і могла загинути від бактеріального ураження всього організму.
  • Попри важливість щеплень, в Україні є проблеми з поставками двох важливих вакцин: проти вітрянки та менінгококої інфекції групи В. LB.ua розбирався чому і коли дози будуть.
  • ВООЗ попередила про можливий спалах кору в світі: наскільки вакциновані українці
Генеральним партнером розділу «Здоров'я» є медична мережа «Добробут». Компанія розділяє цінності LB.ua щодо якісної медичної допомоги, та не втручається у редакційну політику LB.ua. Усі матеріали розділу є незалежними та створеними відповідно до професійних стандартів.