ГоловнаЗдоров'я

ВООЗ попередила про можливий спалах кору в світі: наскільки вакциновані українці

В Україні від кору, паротиту та краснухи вакциновані 92,4% дітей віком 1 рік та 87,3% дітей віком 6 років.

ВООЗ попередила про можливий спалах кору в світі: наскільки вакциновані українці
Фото: facebook/Луцька міська клінічна лікарня

Такі дані за 2023 рік LB.ua отримав у відповідь на запит від Центру громадського здоров’я МОЗ.

Але слід врахувати, що ці цифри вираховували без урахування даних з тимчасово окупованих територій (АР Крим, місто Севастополь, Луганської області та частини районів Донецької, Запорізької, Херсонської областей). Там ситуація може бути складнішою.

Дані по цих щепленнях важливі, оскільки, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, більшість країн світу матимуть високий або дуже високий ризик спалахів кору до кінця року.

Кір – одне з найбільш заразних інфекційних захворювань, які передаються повітряно-крапельним шляхом, вражає переважно дітей до п'яти років. В Україні вакцина від кору є безоплатною.

В обов’язковому для нас календарі щеплень зазначено, що дитина має отримати щеплення від кору в 12 місяців (перша доза вакцини КПК) і 6 років (друга доза).

Чому загроза кору росте? За даними ВООЗ, випадки кору ростуть в більшості регіонів, насамперед через пропущені щеплення в роки пандемії. Випадків кору більшає: минулоріч статистика уже зросла на 79% до понад 300 000. В Україні в пандемічні роки КПК отримали: 

  • у 2020 році – 83,3% дітей 1 року, і 83,4 % дітей 6 років
  • у 2021 році – 88,5% дітей 1 року і 86,8 % дітей 6 років
  • у 2023 році – 75,1% дітей 1 року і 69,1% дітей 6 років.

Для колективного імунітету від кору потрібно не менше 95% вакцинованих. Тож, хоч у нас цифри немалі, та ризики залишаються.

За даними МОЗ, з 10 нещеплених людей, які контактували з хворим, 9 ризикують захворіти.

Специфічних ліків проти кору не існує. Єдиним захистом від хвороби у світі визнана вчасна вакцинація. 

Тому, щоб спалахи не понеслися по світі, невакцинованим за віком слід отримати дві дози вакцини.

  • Нагадаємо, у 2023 році на кір в Україні захворіло ушестеро більше людей, ніж у 2022 році. У 2022 зафіксували 11 випадків захворювання, а торік - 65 у 15 областях і Києві.
  • Востаннє епідемія кору в Україні була в 2019 році.
Генеральним партнером розділу «Здоров'я» є медична мережа «Добробут». Компанія розділяє цінності LB.ua щодо якісної медичної допомоги, та не втручається у редакційну політику LB.ua. Усі матеріали розділу є незалежними та створеними відповідно до професійних стандартів.