ГоловнаЕкономікаДержава

Депутатам розіслали ключові правки до законопроєкту про землю

Ліміт знизять до 10 тисяч гектарів, продаж іноземцям заборонять до референдуму.

Депутатам розіслали ключові правки до законопроєкту про землю
Фото: Олег Петрасюк

Депутатам Верховної Ради розіслали "методички" з ключовими правками і поясненнями щодо законопроєкту №2178-10 про обіг ринку земель сільськогосподарського призначення, який буде розглядатися у другому читанні.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Вони передбачають, що право власності на землю буде гарантоване тільки громадянам України і юридичним особам, які створені та зареєстровані за українським законодавством і учасниками яких є тільки громадяни України, держава або територіальні громади.

Іноземцям, особам без громадянства та іноземним юридичним особам буде заборонено купувати сільгоспземлю, але це обмеження може бути знято в разі прийняття відповідного рішення на референдумі. За будь-якого результату референдуму іноземцям не дозволять купувати землі біля кордону. Також не можна буде купувати землю російським компаніям (до припинення агресії і окупації), учасникам (у тому числі колишнім) терористичних організацій, іноземним державам, офшорним компаніям і т.п.

Змінюється обмеження на концентрацію. Вона становитиме 10 тис. га (в першому читанні - 200 тис. га).

Порушення цих умов буде каратися конфіскацією.

Також прописано положення про те, що до 1 січня 2025 року ціна продажу земельних ділянок, виділених у вигляді паїв, не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

У прикінцевих положеннях документа прописали доручення розробити законопроєкт про створення спеціальних фондів розвитку сільських територій, куди спрямовуватимуть надходження від продажу землі місцевими громадами. При цьому в законопроєкті №2194 передбачено, що рішення буде вимагати схвалення 2/3 депутатів відповідної ради, а обмеження становитиме не більш ніж 20% земель на рік.

Також готуються окремі законопроєкти, які введуть підвищений податок на перепродаж землі для запобігання спекуляції і запропонують рішення проблеми експлуатації меліоративної інфраструктури.

Нагадаємо, 13 листопада парламент прийняв у першому читанні законопроєкт №2178-10 про обіг ринку земель сільськогосподарського призначення.

На розгляд правок до другого читання буде потрібно 10-12 пленарних днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram