ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про продаж землі

Обмеження концентрації - 200 тис. га в одні руки.

Фото: Макс Левін

Верховна Рада у вівторок прийняла в першому читанні законопроєкт №2178-10 про обіг ринку земель сільськогосподарського призначення.

За нього проголосували 240 народних депутатів ("Слуга народу" - 227 і 13 позафракційних).

Ринок землі планують відкрити з жовтня 2020 року.

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Законопроєкт змінює редакцію статті 130 Земельного кодексу про придбання права власності на землю сільськогосподарського призначення. Це право буде у громадян України, українських юридичних осіб, територіальних громад і держави.

Обмеження концентрації землі встановлено на рівні 35% в межах ОТГ, 8% у межах області, 0,5% (близько 200 тис. га) в межах держави.

У законопроєкті прописано перехідний період до 1 січня 2024 року, протягом якого юрособи, бенефіціарами яких є іноземці, особи без громадянства, іноземні держави не зможуть набувати у власність землі сільськогосподарського призначення.

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Президент Володимир Зеленський пообіцяв, що продаж землі іноземцям буде винесено на всеукраїнський референдум. Це збираються прописати в законопроєкті до другого читання.

Нагадаємо, в Україні багато років чинний мораторій на продаж землі, його вперше ввели 2002 року терміном на п'ять років. Мораторій розглядали як тимчасовий захід, обумовлений тодішнім хаосом на ринку землі. Відтоді мораторій багато разів продовжували, востаннє - до 1 січня 2020 року. Продовження мораторію має технічний характер, оскільки продаж землі де-факто заборонений через відсутність закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Скасування мораторію вимагає Міжнародний валютний фонд і підтримують провідні українські економісти. Попередній президент Петро Порошенко підтримував земельну реформу, але проти неї була Верховна Рада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram