ГоловнаПолітика

Бахматюк став підозрюваним у справі VAB Банку

Його звинуватили в заволодінні 1,2 млрд гривень стабілізаційного кредиту.

Бахматюк став підозрюваним у справі VAB Банку
Олег Бахматюк
Фото: Макс Левин

Національне антикорупційне бюро 13 листопада повідомило про підозру колишньому власнику VAB Банку і ексголові правління банку.

Про це повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Їм закидають ч.5 ст.191 Кримінального кодексу у зв'язку із заволодінням 1,2 млрд гривень стабілізаційного кредиту.

Власником VAB Банку до його банкрутства був Олег Бахматюк, головою правління - Денис Мальцев.

Оскільки їхнє місцезнаходження невідоме, письмові повідомлення про підозру відправили поштою, а також вручили житлово-експлуатаційній організації за місцем реєстрації фігурантів.

Загальна кількість підозрюваних у справі VAB Банку зросла до 10 осіб.

Протягом 11-12 листопада підозри отримали вісім осіб. Це ексдиректорка гендепартаменту банківського нагляду Нацбанку Алла Шульга, колишній перший заступник голови НБУ Олександр Писарук; колишній в.о. начальника управління НБУ по Києву і Київській області Микола Каленський; ексголова наглядової ради VAB Наталія Василюк; ексзаступник голови правління VAB Андрій Яцюта; а також посадові особи приватних компаній, пов'язаних з власниками банку: Наталія Перець, Олександр Фаєр і Дмитро Жук.

Нагадаємо, що в жовтні 2014 року VAB Банк, у якого виникли проблеми з ліквідністю, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. За версією слідства, VAB Банк не подав усіх необхідних для цього документів (наприклад, програму фінансового оздоровлення), але правління Нацбанку видало йому 1,2 млрд гривень.

Вартість нерухомості, переданої в заставу, була завищена майже у 25 разів. Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що реальна вартість заставної нерухомості становить 72,62 млн гривень, а не 1,8 млрд гривень, як заявив VAB.

Через 40 днів після видачі стабкредиту VAB Банк збанкрутував. Гроші Нацбанку не повернули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram