ГоловнаПолітика

Нардепи заблокували трибуну і президію Ради

Поки що жодних заяв не озвучено.

Фото: Анна Стешенко

Депутати, які виступають проти скасування мораторію на продаж землі сільгосппризначення, заблокували президію і трибуну Верховної Ради.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Жодних заяв поки що не озвучено, але судячи з фото, у президії зібралися депутати від ВО "Батьківщина" на чолі з Юлією Тимошенко. Навколо них стоять нардепи "Слуги народу" й "Опозиційної платформи - За життя", спікер парламенту Дмитро Разумков, його перший заступник Руслан Стефанчук і заступниця Олена Кондратюк.

Також фракція "ОПЗЖ" вивісила банер із написом "Не дамо розікрасти землю".

Фото: Анна Стешенко

Фото: LB.ua

Згідно з порядком денним, після перерви Рада мала продовжити засідання о 13:00. Однак через блокування знову оголошено перерву - до 16:00.

Тим часом депутатам розіслали ключові правки до законопроєкту про землю.

Як повідомляли, зараз на Банковій, а також в 10 областях України "проти продажу землі іноземцям і олігархам" мітингують аграрії.

Нагадаємо, 13 листопада Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №2178-10 про обіг ринку земель сільськогосподарського призначення. Законопроєкт змінює редакцію ст.130 Земельного кодексу про придбання права власності на землю сільськогосподарського призначення. Це право буде у громадян України, українських юридичних осіб, територіальних громад і держави. Обмеження на концентрацію землі встановлено на рівні 35% у межах ОТГ, 8% у межах області, 0,5% (близько 200 тис. га) в межах держави.

У законопроєкті прописано перехідний період - до 1 січня 2024 року - під час якого юрособи, бенефіціарами яких є іноземці, особи без громадянства, іноземні держави не зможуть набувати у власність землі сільськогосподарського призначення.

Президент Володимир Зеленський обіцяв, що продаж землі іноземцям буде винесено на всеукраїнський референдум. Це збираються прописати в законопроєкті до другого читання.

Лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія раніше повідомив, що до кінця року парламент не встигне розглянути закон у другому читанні. При цьому у фракції вважають, що мораторій на продаж землі все одно залишиться чинним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram