ГоловнаПолітика

Киву судили за хабарництво, але не посадили через довідки про інвалідність з психлікарні, - Bihus.info

Пізніше Кива заперечував проблеми з психічним здоров'ям, а згодом говорив про епілепсію.

Киву судили за хабарництво, але не посадили через довідки про інвалідність з психлікарні, - Bihus.info
Фото: Макс Левин

Нардепа ОПЗЖ Іллю Киву в 2013 році визнали винним у хабарництві, однак його не посадили, а присудили штраф, з огляду на довідки з Полтавської психіатричної лікарні про інвалідність 2-ї групи. Про це повідомляє Bihus.info.

Згідно з вироком, злочин стався в 2011 році, коли Кива був заступником начальника Управління захисту прав споживачів у Полтавській області. Його судили за вимагання 1,5 тисячі доларів хабара.

Незважаючи на те, що цей злочин є тяжким, Киві присудили 10 тисяч гривень штрафу і заборону займати державні посади на один рік.

Серед пом'якшуючих обставин суд узяв до уваги інформацію, що Кива "був на лікуванні в Полтавській обласній клінічній психіатричній лікарні з діагнозом "наслідки черепно-мозкової травми з психопатизацією особистості", є інвалідом 2-ї групи, має хворобливий стан здоров'я внаслідок перенесених закритих черепно-мозкових травм".

Журналісти підкреслюють, що до листопада цього року Кива категорично заперечував, що мав проблеми з психічним здоров'ям. Лише один раз в інтерв'ю він розповів, що проблеми дещо іншого характеру проявилися в 2011 році під час перебування в СІЗО. За його словами, у нього почалася епілепсія.

При цьому Кива повідомляв, що епілептичні напади припинилися чи то в 2012-му, чи то в 2013 році, після чого комісія визнала його здоровим. Якщо це так, то суд не мав підстав пом'якшувати покарання наприкінці 2013 року.

"Однак суд повторно врахував його хвороби та інвалідність навіть у серпні 2014 року, коли переглянув вирок і застосував до Іллі Киви амністію. Тоді Кива, за власними словами, вже був здоровим", - зазначають журналісти.

На запитання журналістів, чому ця інформація про хворобу не стикується в судовій справі, він заявив, що не знає, що саме було написано в рішенні суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram