ГоловнаСуспільствоПодії

Групу фармацевтичних компаній викрили в підкупі лікарів на 140 мільйонів гривень

Фармацевти давали лікарям хабарі, щоб ті прописували пацієнтам певні ліки.

Групу фармацевтичних компаній викрили в підкупі лікарів на 140 мільйонів гривень
Фото: Анна Стешенко

Поліцейські викрили схему підкупу лікарів з метою просування певних ліків і збільшення їхніх продажів. Гроші на такі "промокампанії" знаходили завдяки ухиленню від сплати податків. Про це повідомляє пресцентр Нацполіції.

Установлено, що у 2018-2019 роках службові особи і представники групи фармацевтичних компаній систематично давали лікарям Києва та інших областей хабарі. За таку "винагороду" медики, використовуючи свої повноваження, під час призначення пацієнтам лікування виписували препарати саме цієї групи компаній.

За попередніми даними, сума хабарів становить 140 мільйонів гривень.

Щоб отримувати гроші для хабарів, представники групи компаній організували схем ухилення від сплати податків, зокрема - вони здійснювали фіктивні угоди з комерційними структурами.

Ці структури замовляли у фармацевтичних компаній рекламні послуги або послуги з організації проведення медійних заходів, які практично не надавалися, однак гроші за це перераховувалися на карткові рахунки підконтрольних фізосіб-підприємців.

Надалі гроші передавали представникам підприємств фармацевтичної бізнес-групи.

В офісних приміщеннях і за місцем проживання посадових осіб, а також інших осіб, які можуть бути причетними до цих "схем", проведено обшуки.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 368-4 (підкуп особи, яка надає публічні послуги) і ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, колишнього начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Ігоря Щербину і його помічника викрили у вимаганні $150 тис. хабара за закриття справи ДБР.

Зеленський назвав Щербину "правою рукою" директора ДБР Романа Труби. Однак Труба заявив, що Щербина ніколи не працював ані офіційно, ні неофіційно в Державному бюро розслідувань. І якби він знав про це хабарництво - обов'язково відреагував би.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram