ГоловнаПолітика

Висновки фахівців, які проводили експертизу в справі Шеремета, суперечать один одному, - Слідство.Інфо

Дослідження британського експерта взагалі ставить під сумнів результати розслідування.

Висновки фахівців, які проводили експертизу в справі Шеремета, суперечать один одному, - Слідство.Інфо
Фото: lb.ua

Висновки чотирьох експертів, які проводили експертизу в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, суперечать один одному.

Про це йдеться в розслідуванні Слідство.Інфо.

"Поліція затримала трьох підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Основний аргумент правоохоронців - експертиза. Вона нібито доводить, що підозрювані і особи, зафіксовані на камерах спостереження, - одні й ті самі люди. Ми ретельно вивчили цю експертизу і виявили: висновки фахівців суперечать один одному. Ба більше - дослідження британського експерта, на авторитет якого посилається Аваков, взагалі ставить під сумнів результати розслідування. Однак ця експертиза взагалі не увійшла у фінальний звіт поліції", - йдеться на фейсбук-сторінці редакції.

У розслідуванні відзначається, що головним доказом причетності затриманих у справі Шеремета Андрія Антоненка, Яни Дугарь і Юлії Кузьменко є результати проведених психологічної і портретної експертиз і криміналістичний аналіз ходи. Експертиза проводилася трьома українськими експертами Юрієм Ірхіним, Андрієм Семенцем і Катериною Педько, а також британцем Іваном Бірчем.

"Четверо експертів підписали висновки, які суперечать один одному: психологічна експертиза каже, що люди на відео ідентичні, портретна експертиза не може назвати їх ідентичними, експертиза ходи вважає докази "умовно достатніми", - йдеться в розслідуванні.

Також наголошується, що Бірч проводив раніше ще одне дослідження ходи за запитом українських правоохоронців. Відповідно до цієї експертизи, Бірч вважає, що всі жінки, причетні до вбивства і зафіксовані на відео, можуть бути однією особою.

Подібність "розвідниці" (за версією поліції, це Яна Дугарь) до жінки, яка закладала вибухівку (це нібито дитячий лікар Юлія Кузьменко), Бірч оцінив як "помірні докази на підтвердження".

Аналогічну оцінку експерт дав, аналізуючи подібність жінки, яка закладала вибухівку, до тієї, яка вранці цю вибухівку активувала. При цьому "розвідницю" і "підривницю" журналіста вранці Бірч вважає ще більш схожими і пише про те, що докази того, що це одна і та сама людина - "помірно вагомі". При цьому поліція затримала за підозрою в організації вибуху двох жінок.

Фото: Слідство.Інфо

Варто зазначити, що результати цього дослідження не згадувалися українськими правоохоронцями під час брифінгу про результати розслідування справи про вбивство Шеремета.

Витяги зі схожих експертиз щодо інших підозрюваних були процитовані під час судових засідань або озвучені їх адвокатами.

Зокрема, портретна експертиза стосовно підозрюваного Андрія Антоненка не змогла ідентифікувати Антоненка і чоловіка, який був з жінкою під час підкладання вибухівки, як одну людину.

"Криміналістичний аналіз ходи забезпечує достатні докази того, що Особа 1 в досліджуваних кадрах є Особою 2 (ймовірно, Антоненко) на еталонних кадрах спостереження", - зачитав адвокат підозрюваного Станіслав Кулик фрагмент висновку.

Адвокат Яни Дугарь озвучував інформацію про те, що експертиза (ймовірно, портретна) ідентифікувала Дугарь і "жінку-розвідницю" як одну людину. Чи проводилися інші експертизи - психологічна і портретна - щодо військової медсестри, поки що невідомо.

Нагадаємо, в ніч на 14 грудня Печерський суд Києва заарештував на два місяці головного підозрюваного у справі про вбивство Шеремета Андрія Антоненка, якого правоохоронці підозрюють в організації вбивства журналіста Павла Шеремета.

13 грудня суд заарештував Юлію Кузьменко на два місяці без права на заставу.

Дугарь обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 8 лютого 2020 року.

Раніше адвокат Юлії Кузьменко Владислав Добош повідомив, що йому не дають ознайомитися з матеріалами  кримінального провадження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram