ГоловнаСуспільствоЖиття

Земельні інвестиції. Де шукати, як вибирати і перевірити земельну ділянку Новости компаний

Чи варто зараз купувати землю? Де шукати справжніх продавців, щоб не натрапити на шахраїв? Як обрати та перевірити земельну ділянку? Про все за порядком від експертів сервісу з продажу нерухомості та землі Feodal.com.ua.

Інвестиції в землю: чи варто купувати земельні ділянки саме сьогодні?

Згідно з останньою статистичною інформацією Держгеокадастру, на сьогодні в Україні зареєстровано 42,2 млн га земель. З них у приватній власності — 31,1 млн га, у державній — 10, 4 млн га, у комунальній — 25,5 тис. га, колективній — 17,4 тис. га. Усього, за останніми підрахунками, в Україні зареєстровано 23,4 млн осіб приватних землевласників. 

Незважаючи на таку велику кількість приватних власників і різноманітні оцінки експертів, сьогодні, в умовах слабкої економіки, вартість продажу й оренди землі занижена майже в 5 разів, за підрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Якщо порівнювати Україну з ЄС, зняття мораторію на землю стимулюватиме як сплеск попиту на купівлю, так і зростання цін на найближчі 2-3 роки. Це підвищення торкнеться не тільки земель сільськогосподарського призначення, але і всіх інших категорій також.

Отже, низькі ціни на землю — питання часу. Саме тому зараз найвигідніший час купувати ділянки.

Де шукати земельні ділянки для купівлі в Україні?

Аукціонні торги Держгеокадастру, "Прозорро" і СЕТАМ

За даними Держгеокадастру, на сьогодні в Україні для продажу через аукціон було виставлено близько 23 тисяч земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Щодня в країні проходить близько 30 аукціонів у різних областях. На цих аукціонах продаються як права оренди, так і власності, комунальних і державних земель. Є багато цікавих пропозицій не тільки сільськогосподарських земель, але і ділянок під комерційну забудову, багатоквартирне будівництво, риборозведення та промисловість.

На електронних аукціонах "Прозорро" зазвичай продаються земельні ділянки, що належать банкам, які знаходяться в стадії ліквідації, та іншим фінансовим установам. Тут представлені землі приватної форми власності, і можна придбати варіант за дуже привабливою ціною.

СЕТАМ – аукціонний майданчик, на якому зазвичай продають арештовані, заставні та обтяжені земельні ділянки. Приймати рішення про участь у цих аукціонах треба зважено, слід розуміти, що, придбавши таку ділянку, радше за все, ще доведеться потім вжити заходів для юридичного захисту прав на неї та подальшої реєстрації.

Учасником усіх цих торгів може стати будь-яка особа, яка подала заявку, за необхідності - повний перелік реєстраційних документів, сплатила реєстраційні та вступні внески та не має законних заборон на отримання прав користування чи власності на землю.

Приватні електронні платформи

Кількість вебсайтів, де публікуються оголошення про продаж-купівлю нерухомості, обчислюється не десятками, а сотнями. Це сервіси регіонального та державного рівня, де приватні особи можуть виставляти об’єкти за встановленими особисто цінами. 

З одного боку, пошук землі на таких платформах має позитивний характер: великий вибір місць розташування, значне розходження за ціновою політикою, пряме спілкування з продавцем. З іншого - значно зростають ризики шахрайства. Адже ділянки, що публікуються на таких сайтах, ніхто не перевіряє на реєстрацію в кадастрі, тому будь-хто може розмістити оголошення про вигадану ділянку і вводити в оману майбутнього покупця.

У такій ситуації значно зростає цінність ресурсів, які відразу мають можливість надати весь перелік юридичних послуг з перевірки ділянок та допускають до публікації тільки ті об’єкти, що зареєстровані в земельному кадастрі. Наприклад, на Feodal.com.ua на продаж можна виставити лише існуючу, реальну земельну ділянку з діючим кадастровим номером. 

До речі, саме на цьому порталі на сьогодні зареєстрована найбільша база існуючих земельних ділянок на продаж. До того ж, на сервіс автоматично надходять усі об’єкти, які реалізуються і на державних аукціонах. Тобто в одному місці можна відразу переглянути на карті, з прив’язкою до кадастрових номерів, банк землі, доступний до придбання у вашому районі чи області. Кожного дня на сервіс додаються близько 50 об’єктів від фізичних та юридичних осіб, 20-30 нових аукціонів ДГК, 30-40 аукціонів СЕТАМ та "Прозорро". Сумарна кількість ділянок, які можна купити через сервіс, на сьогодні становить близько 7000 .

Як перевіряти ділянки, щоб не наштовхнутися на шахраїв?

Перевірка ділянки повинна включати в себе збір і аналіз інформації з реєстрів та кадастрів, що містять відомості про землю, і включає наступні етапи:

- Перевірка навколишньої інфраструктури та ситуації. Як далеко ділянка від інфраструктурних об’єктів, за територією міста чи села, чи є неподалік річки або ліс. Ця інформація перевіряється на доступних картах, у тому числі супутникових знімках місцевості.

- Перевірка інформації в ДЗК. Підтверджується особа-власник, офіційна площа, план земельної ділянки, цільове призначення, діючі обмеження на використання. 

- Перевірка інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно. Важливо оцінити, чи є діячі обтяження (кредити, іпотеки, арешти), співпадіння імені власника, цільового призначення та площі з даними земельного кадастру. Інформація підтверджується відповідним витягом — інформаційною довідкою.

- Перевірка на судові заборони чи арешти. Земельні ділянки, які стали предметом спору у судовому порядку, не можуть продаватися до завершення судових процедур. Перевірка об’єктів проходить через Єдиний державний реєстр судових рішень. 

- Остаточна й одна з найважливіших – перевірка фактичного місця розташування ділянки та наявність можливих конфліктних ситуацій і спорів щодо межі ділянки. Проводиться за допомогою геодезистів і спеціалізованого високоточного обладнання, бажано у присутності зацікавленої особи (покупця).

Користуючись сервісами порталу Feodal покупець чи продавець може отримати всю інформацію з електронних баз державних установ всього у два кліки. Це дозволить збільшити рівень довіри до продавця, якому потрібно швидко продати нерухомість, та убезпечити покупця від сумнівних власників. 

Не втрачайте можливості придбати землю за вигідною ціною до неминучих змін і подорожчання. Адже вже через 2-3 роки земля в Україні буде користуватись значно більшим попитом серед іноземних інвесторів та буде дорожчати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram