ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Папа Франциск скасував "папську таємницю" для священників-ґвалтівників

Вона була накладена в 2001 році.

Папа Франциск скасував "папську таємницю" для священників-ґвалтівників
Папа римский Франциск
Фото: nuntiare.org

Папа Франциск скасував правила дотримання таємниці Ватикану у випадках сексуального насильства, вчиненого священниками. Так він фактично дозволив Католицькій церкві передавати документи та інформацію цивільній владі, пише CNN

У деяких країнах церква вже передає такі дані владі, але загалом ця практика не була універсальною. У деяких випадках використовується "папська таємниця", яка дає можливість відмовитися від співпраці з поліцією.

Повідомляється, що "папська таємниця" вважається вищим рівнем конфіденційності в церковному праві, який охоплює низку адміністративних справ у Ватикані, таких як висунення кандидатур кардиналів, розслідування Державним секретаріатом і Конгрегацією доктрини віри.

Папська таємниця на випадки сексуального насильства з боку священників була накладена Папою Бенедиктом XVI в 2001 році. Тоді Ватикан вважав, що цей захід необхідний для дотримання інтересів жертв насильства і захисту репутації підозрюваних.

Рішення про скасування було ухвалено після критики на адресу Католицької церкви про замовчування випадків педофілії і перешкоджання слідству.

Нагадаємо, в жовтні стало відомо, що Ватикан готовий обговорювати ідею висвячення одружених католиків у священники - але тільки якщо йдеться про індіанців Південної Америки. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram