ГоловнаСуспільствоПодії

У Кропивницькому відбувся бунт в'язнів СІЗО (оновлено)

Самі працівники втекли з корпусу і замкнулися в адміністративній будівлі.

У Кропивницькому відбувся бунт в'язнів СІЗО (оновлено)
Фото: Виртуальный музей Гулага

У слідчому ізоляторі Кропивницького відбувається бунт в'язнів. Про це повідомив ексголова Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький у своєму фейсбуці.

Кіровоградський губернатор був не задоволений станом справ у цьому СІЗО. Отримавши інформацію, що керівництво ізолятора й управління не зацікавлені в наведенні ладу, було доручено поліції, СБУ й іншим правоохоронним органам без відома начальника СІЗО вжити заходів для стабілізації ситуації.

Під цим приводом із СІЗО намагалися вивезти «смотрящих», але про це не сповістили ні начальника слідчого ізолятора, ні керівника міжрегіонального управління Одеси.

«Смотрящих» вивезли в ізолятор тимчасового утримання поліції. Якийсь час їх там тримали під приводом проведення слідчих дій. За словами Старенького, коли намагалися вивезти головного «смотрящого» Арсена, співробітники СІЗО дали йому можливість спокійно пересуватися, сходити за речами в камеру, попрощатися з усіма.

Він це використав, щоб закликати інших перешкодити вивезенню - нібито в поліції їх мало не вбивають.

Він зайшов до кабінету жінки-психолога і завдав їй кількох ударів. Після цього в'язні вийшли з камер, відібрали у співробітників ключі і почали заворушення.

Самі працівники колонії втекли з корпусу і замкнулися в адміністративній будівлі. Сигналу тривоги не було, також не було збору груп швидкого реагування області.

Старенький зазначив, що ситуація залишається неконтрольованою, жодних заходів не вжито, охорону не посилено.

Пізніше на сторінці Адміністрації кримінально-виконавчої служби України у Facebook підтвердили факт дестабілізації ситуації в цьому СІЗО.

Ув'язнений М. напав на співробітницю СІЗО, погрожував їй та її родині розправою, нецензурно лаявся і завдав їй тілесних ушкоджень. Через кілька годин цей в'язень відмовився давати письмові пояснення своїх дій, знову почав поводитися агресивно і закликав інших до неправомірної поведінки.

"У той же час на підтримку протиправних дій ув’язненого М. ув’язнені інших камер установи підтримали заклик та почали cтукати у двері, намагались пошкодити камерний інвентар. Зазначені протиправні дії задокументовані органами Національної поліції. Для припинення групової непокори серед осіб, узятих під варту, а також з метою забезпечення безпеки персоналу установи начальником установи було оголошено загальний збір персоналу, вжито першочергових заходів щодо ліквідації наслідків протиправних дій та стабілізації оперативної обстановки", - підбили підсумок в адміністрації.

Нагадаємо, 27 травня в Південній виправній колонії (№51), розташованій в Одесі, стався бунт, що супроводжувався пожежею. В'язні підпалили будівлю на території колонії на знак протесту проти умов утримання: антисанітарії, нестачі їжі і її поганої якості, а також побоїв і вимагання.

Бунт придушили, в результаті інциденту постраждали 13 співробітників колонії. Заклад переведено на особливий режим, який забороняє відвідування і передачі.

Раніше про готовність розформувати виправну установу заявив колишній голова Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький. За його словами, арештантів мали розподілити по інших виправних установах.

Після цього Мін'юст вирішив законсервувати колонію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram