ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Українці обрали назви далекій зірці й екзопланеті

Зірка отримала назву Берегиня, екзопланета - Тризуб.

Українці обрали назви далекій зірці й екзопланеті
Фото: NASA

Понад сто країн світу вибирали свої імена для однієї зірки й екзопланети, які до цього мали назви тільки у форматі цифр і символів.

Після національного голосування кожна держава визначилася зі своїми переможцями, пише ВВС-Україна.

Міжнародна астрономічна спілка 17 грудня підсумувала результати і присвоїла імена понад сотні планет за межами Сонячної системи і такій самій кількості зірок, навколо яких ті обертаються.

Українці серед майже ста пропозицій обрали ім'я Берегиня для зірки HAT-P-15 в сузір'ї Персея.

Фото: nameexoworlds.iau.org/ukraine

У поясненні зазначено, що останнім часом Берегиня отримала статус національної богині - берегині домашнього вогнища і захисниці землі. На її честь 1985 року вже назвали рівнину Венери.

Для екзопланети обрали ім'я Тризуб - стародавній слов'янський знак і герб України.

Наприклад, сусіди України поляки для своєї зірки в сузір'ї Пегаса обрали ім'я Солярис - на честь знаменитого роману Станіслава Лема. А гігантську екзопланету там назвали Піркс.

Конкурс тривав понад півроку, взяти в ньому участь і запропонувати свій варіант пари назв міг кожен охочий. Потрібно було лише коротко пояснити свій вибір.

Повний список імен-переможців по країнах можна подивитися на сайті МАС.

Це вже другий такий конкурс, який проводить Міжнародна астрономічна спілка. Перший пройшов 2015 року, назви обирали для 14 зірок і 31 екзопланети.

Організатори конкурсу зазначають, що схвалені імена не є заміною традиційним астрономічним кодам, але це повноправні назви небесних тіл. Вони можуть використовуватися поряд із науковими позначеннями чи замість них.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram