ГоловнаСуспільствоПодії

Підозрюваний у вбивстві Шеремета Антоненко відмовився давати показання слідчому

Надалі він свідчитиме, але тільки після того, як переконається в неупередженості слідства.

Підозрюваний у вбивстві Шеремета Антоненко відмовився давати показання слідчому
Фото: Макс Левин

Підозрюваний в убивстві журналіста Павла Шеремета волонтер і музикант Андрій Антоненко (Riffmaster) відмовився давати показання слідчому, оскільки вважає його упередженим.

Про це йдеться в повідомленні групи правового захисту Антоненка, оприлюдненому Віталієм Галенченком на його сторінці у Facebook. Зазначено, що підозрюваний скористався своїм правом, передбаченим ст. 63 Конституції - особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї та родичів, коло яких визначається законом.

"Такий вчинок зумовлений тим, що його на всю країну вищі керівники поліції, міністр МВС, генеральний прокурор, а також особисто президент України в один голос фактично назвали злочинцем. З огляду на це, ми припускаємо, що з боку слідчих буде якась упередженість", - написав Галенченко.

Він підкреслив, що підозрюваний надалі даватиме свідчення, але тільки після того, як переконається в неупередженості слідства.

Нагадаємо, 14 грудня Печерський районний суд Києва заарештував на два місяці головного підозрюваного у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета - музиканта і військового Андрія Антоненка. Запобіжний захід чинний до 8 лютого 2020.

За версією слідства, саме Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час убивства. До свого задуму він залучив жительку Києва, волонтерку Юлію Кузьменко (Лиса) і контрактницю Яну Дугарь, а також кількох невстановлених осіб. За Шереметом довго стежили, при цьому підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг.

За кілька днів до злочину одна з підозрюваних - Яна Дугарь - нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоб установити, де Шеремет паркує автомобіль. Після чого вночі 20 липня 2016 року Кузьменко в присутності Антоненка прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої була використана вибухівка "гексоген" з елементами ураження протипіхотної міни МОН-50 і електродетонатором із дистанційним управлінням.

Уранці того самого дня вона дочекалася, коли Шеремет сяде в машину, під'їде до перехрестя - й активувала вибуховий пристрій. У результаті вибуху журналіст отримав тяжкі травми і помер.

Докладно про цю справу можна прочитати в матеріалі LB.ua "Принт на одязі, "сакральна жертва" і рюкзак сапера: які докази показала поліція у справі Шеремета?".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram