ГоловнаЕкономікаДержава

“Мільйони гектарів землі вже перебувають в обігу на тіньовому ринку”, - уповноважений Зеленського із земельних питань

За 18 років дії мораторію випрацювалося близько десяти базових схем реалізації земель сільськогосподарського призначення, найпоширеніша - емфітевзис.

“Мільйони гектарів землі вже перебувають в обігу на тіньовому ринку”, - уповноважений Зеленського із земельних питань
Роман Лещенко
Фото: Макс Левин

Легалізація обігу земель сільськогосподарського призначення необхідна для того, щоб зламати тіньові схеми обігу земель сільськогосподарського призначення. Про це заявив Роман Лещенко, уповноважений президента України із земельних питань, під час круглого столу "Механізми впровадження ринку сільськогосподарських земель в Україні" в Інституті Горшеніна.

Зокрема, уповноважений президента зазначив, що земельна реформа, яку анонсував Володимир Зеленський, передбачає не лише скасування мораторію на продаж сільгоспземель. “Земельна реформа на сьогодні передбачає дуже багато моментів. Це передусім вирішення питання про розпорядника державних земель, проведення процесів децентралізації, передачі земель об'єднаним територіальним громадам, сільським радам, цілий пакет антирейдерських заходів, щоб мінімізувати всі питання, пов'язані з рейдерством, це все, що стосується дерегуляції, скасування незрозумілих нормативів, незрозумілих обмежень, усіх цих різних корупційних аспектів, які дають можливість тим чи іншим посадовим особам зловживати своїм становищем, блокувати будь-які процеси, пов'язані із земельними відносинами. Наступний момент - це все, що стосується прозорої системи фінансування, прозорої системи регулювання. Вершиною цього процесу є легалізація обігу земель сільськогосподарського призначення”, - сказав він.

При цьому Роман Лещенко наголосив, що обіг сільгоспземель і так сьогодні існує в Україні: “Якщо особа має бажання відчужити землі сільськогосподарського призначення, то вона (робить це через) механізми різних сірих і чорних схем такого відчуження. За 18 років дії мораторію випрацювалося близько десяти базових схем реалізації земель сільськогосподарського призначення. В тому, що ми бачимо в статистичному розрізі, найбільш поширена схема реалізації свого права здійснюється під дуже специфічний правочин, який називається емфітевзис. Який взагалі не відповідає суті правочину купівлі-продажу, а просто є механізмом обходу того стану речей, які є сьогодні”, - зазначив уповноважений президента Зеленського.

“Ми дійшли вже до того моменту, що в нас на сьогодні мільйони гектарів землі перебувають в обігу, є вже первинний, вторинний і навіть уже більше перепродаж землі. У нас іде тотальний розграбунок земель державної власності, і первинний аудит міністерства колишнього АПК, яке зараз входить у структуру Мінекономіки, і в контексті земель академії аграрних наук, ми бачимо, що продовжується грабунок, тіньові схеми процвітають, сотні тисяч гектарів землі вже втрачено, реєстраційних документів немає... І президент просто сказав: цьому треба покласти край”, - констатував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram