ГоловнаЕкономікаФінанси

Депутати Льовочкіни контролювали частку в банку, причетному до відмивання $20 млрд, - ЗМІ

Сергій і Юлія Льовочкіни через довірену особу були співвласниками банку Trasta Komercbanka.

Депутати Льовочкіни контролювали частку в банку, причетному до відмивання $20 млрд, - ЗМІ
Фото: Хвиля

Депутати від "Опозиційної платформи - За життя" Сергій Льовочкін і Юлія Льовочкіна через довірену особу були співвласниками банку Trasta Komercbanka - ключової установи в схемі відмивання $20 млрд і виведення їх із Росії.

Про це йдеться в розслідуванні Центру дослідження корупції та організованої злочинності, оприлюдненому "Слідство.Інфо".

Майже 10% банку Trasta Komercbanka належали громадянину США Чарльзу Трехерну. Але як стало відомо журналістам OCCRP із листування Льовочкіних, Трехерн керував їхнім сімейним бізнесом. Під наглядом Юлії Льовочкіної він керував майже 40 офшорними фірмами, французькою віллою і колекцією творів мистецтва, які їм належали.

Трехерн мав приховувати, що ексголова Адміністрації президента Януковича і його сестра володіють цими активами. Тому він і інші люди виступали довіреними особами для впливових політиків.

"Ніде і ніколи не слід використовувати ім'я керівників. Усі політики повинні стояти осторонь бізнесу протягом трьох-п'яти поколінь", - повідомляв Трехерну один з юристів сім'ї Льовочкіних.

Ще одним співвласником Trasta Komercbanka був діловий партнер Льовочкіних Іван Фурсін. Йому належали 33% банку. Фурсін у Верховній Раді VIII скликання входив до депутатської групи "Воля народу". Він був головою підкомітету з питань банківської діяльності, взаємодії з НБУ, фінансового моніторингу, запобігання легалізації та відмиванню незаконних доходів. Є контролером Місто Банку. У Раду IX скликання балотувався в окрузі №138 в Одеській області, але не пройшов.

Ще 43% банку належали гендиректору банку Ігорю Буймистеру, якого журналісти також називають бізнес-партнером Льовочкіна.

Розслідувачі з'ясували, що 2010 року Трехерн пояснював секретарю Юлії Льовочкіної. як правильно скласти підроблений контракт. З його допомогою потім перераховували кошти через офшор Lynform Capital, що також фігурував у розслідуванні.

Оновлення. Пресслужба «Опозиційної платформи «За життя» спростовує причетність Сергія та Юлії Льовочкіних  до Trasta Komercbanka, називаючи цю інформацію такою, що не відповідає дійсності.

"Шкода, що в гонитві за сенсаційністю деякі ЗМІ використовували фейкові джерела, на яких побудували свої припущення. Нагадаємо, згідно з українським законодавством, вся власність державних службовців вказана в їхніх деклараціях, доступ до яких відкритий", - заявили в пресслужбі.

Нагадаємо, розслідування про російську фінансову "мегапральню" (Landromat) з'явилося 2014 року. Завдяки цій тіньовій фінансовій схемі з російських банків на фіктивні компанії було виведено понад $20 млрд. Це були гроші організованої злочинності або кошти, виведені з бюджету Росії у 2011-2014 роки. Одним із банків, через який виводили кошти, був саме латвійський Trasta Komercbanka.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram