ГоловнаЕкономікаФінанси

Якщо закони про регулювання криптосфери буде прийнято в нинішньому вигляді, Україна втратить 10 млрд грн, - засновник стартапу

"Держава хоче регулювати те, що регулюватися не може".

Якщо закони про регулювання криптосфери буде прийнято в нинішньому вигляді, Україна втратить 10 млрд грн, - засновник стартапу
Александр Момот
Фото: Макс Требухов

За словами засновника і керівника стартапу Remme Олександра Момота, законопроєкти про регулювання криптосфери в нинішньому вигляді не враховують побажання спільноти і можуть принести Україні збитки. Про це він заявив під час круглого столу "Для чого Україні потрібні блокчейн і легалізація криптовалюти?" в Інституті Горшеніна.

"Ми не можемо сказати, що враховуються всі побажання спільноти, оскільки є сумніви, що зміни будуть прийняті в тому вигляді, який дійсно допоможе ринку. Якщо це буде прийнято в нинішньому вигляді, то Україна, за нашими оцінками, може втратити близько 10 мільярдів гривень. Ми підтримуємо те, що криптобіржа Binance працюватиме в Україні легально. Але держава хоче регулювати те, що регулюватися не може, тому що складно взаємодіяли з операціями на блокчейн. Проблема у взаємодії держави і блокчейн у тому, що держава не усвідомить складність стягнення податку з операції в блокчейні. З точки зору держави обмін біткойнів і ефіру - це оподатковувана податком операція. З нашого ж погляду, не потрібно регулювати нічого, що відбувається в блокчейн, оскільки оператори ринку в такому випадку просто поміняють юрисдикцію і ніяких податків зібрати не вийде", - підкреслив Олександр Момот.

За його словами, Україні варто створити якусь "пісочницю", яка дозволить шляхом спроб знайти найкращі рішення і розробити законодавчу базу, яка буде враховувати побажання спільноти.

"У нашої країни немає величезних ресурсів, але є можливість створити найкращі умови для криптовалютної індустрії, щоб не тільки Binance, який становить один відсоток ринку, а всі біржі використовували Україну, як шлюз для обміну фіатних грошей у крипту і назад. У зв'язку з тим, що кордонів уже немає і світ глобальний, людям потрібна вільна конвертація. Якщо Україна створить такі умови і люди зможуть так працювати, це буде бонус. У цьому ж випадку держава намагається регулювати щось, що на український ринок вплине негативно. Що більше ми будемо регулювати, то більше завадимо. Потрібна якась "пісочниця" з м'якими умовами і відсутністю покарання за відхилення від нинішніх норм, і тоді за потреби ми ухвалимо все, що потрібно, щоб зберегти український бізнес і залучити сюди інші бізнеси", - сказав Олександр Момот.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram