ГоловнаЕкономікаДержава

Радник Гончарука не рекомендує продавати землю після скасування мораторію

"Земля - це хороший актив".

Радник Гончарука не рекомендує продавати землю після скасування мораторію
Алексей Мушак
Фото: Макс Левин

Найбільший виклик для тих, хто впроваджує земельну реформу - це комунікація з людьми про неї, наголосив Олексій Мушак, радник прем'єр-міністра України з економічних питань під час круглого столу "Механізми впровадження ринку сільськогосподарських земель в Україні" в Інституті Горшеніна.

Зокрема, як зазначив Олексій Мушак, треба пояснювати, що на початку земля буде коштувати менше, але що далі, то вона буде коштувати дорожче. "Моя порада завжди - не продавати землю, це хороший актив. Запуск ринку землі призведе до того, що орендна плата збільшиться і 7 млн громадян України просто почнуть отримувати більше грошей".

На думку Олексія Мушака, ліберальний підхід до земельної реформи повинен забезпечити високі ціни на українську землю. "Якщо робити ліберальний ринок землі, який ми відстоюємо, з мінімумом обмежень, то громадяни України будуть, англійською мовою, "бенефіціарам", а українською мовою - вигодонабувачами. Тому 14 статтю Конституції України про те, що земля - це національне багатство, треба реалізувати. Багатство не повинно коштувати дешево, воно повинно коштувати дорого. Земля, відповідно, повинна бути дорогою. Ми повинні спиратися на те, що земля повинна коштувати значні кошти, а не бути предметом різних схем", - підкреслив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram