ГоловнаЕкономікаДержава

Є два рішення для Луганської ТЕС: спецціна на газ або розблокування постачань вугілля, - Плачков

Луганська ТЕС залишається єдиним джерелом світла для області.

Є два рішення для Луганської ТЕС: спецціна на газ або розблокування постачань вугілля, - Плачков
Фото: Макс Левин

Оскільки в Луганській області практично єдине джерело енергозабезпечення - Луганська ТЕС - то питання безперебійного енергопостачання області пов'язані з її роботою, а це заледве чи можливо за тієї ситуації, в якій працює ця станція (без рішення уряду про спецціну на газ). Таку думку висловив ексміністр енергетики, голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков, повідомляє УНІАН.

"Рішення щодо газу (спецціна для Луганської ТЕС) уряд не прийняв. І якщо нічого не зміниться, не буде спеціальної ціни на газ, то в такому режимі станція не зможе працювати", - зазначив Іван Плачков.

За його словами, зараз для регулярного забезпечення регіону електроенергією і теплом необхідно прийняти рішення встановити спеціальну ціну на газ для Луганської ТЕС. Або ж ужити заходів для відновлення постачань вугілля на станцію, припинених у червні 2019 року.

"Луганський регіон працює в ненадійному режимі, він зав'язаний на одній тільки Луганській ТЕС. Звичайно, потрібно розблокувати постачання вугілля, а крім того, форсувати будівництво нової лінії електропередач. Зараз уже ввімкнули Сєвєродонецьку ТЕЦ, але там лише 15 КВт. Перетікання з основної енергосистеми йде в розмірі 30 КВт, це дуже мало. А будівництво нової лінії "Укренерго" буде тільки в середині 2020 року. Тож Луганська ТЕС залишається єдиним джерелом світла для області", - зазначив Іван Плачков. Експерт підкреслив, що в опалювальний сезон станція буде споживати більше газу, тому що встановлено багато бойлерів і котлів, тобто йде зростання енергоспоживання. "Весь регіон залежить від Луганської ТЕС. І станція в такому режимі не пропрацює весь опалювальний сезон", - вважає Іван Плачков.

Як раніше повідомляли, на початку жовтня міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив: якщо постачання вугілля на Луганську ТЕС не вдасться розблокувати, то Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища готове обговорювати питання зміни ціни на газ для підприємства. Нагадаємо, Луганська ТЕС може отримувати вугілля залізницею лише з російської території, тому що під'їздів до електростанції по контрольованій українською владою території немає. ТЕС забезпечує електроенергією північ Луганської області, на спалювання газу вона вимушено вже переходила в листопаді минулого року. 25 липня 2019 року заступник голови Луганської військово-цивільної обласної адміністрації Юрій Клименко заявив, що запасів вугілля на Луганській ТЕС вистачить до 29 липня, після чого через блокування постачань із боку Росії станцію доведеться зупинити, що загрожує відключеннями на контрольованій урядом території області. Знеструмлення шахт у регіоні призведе до їх затоплення протягом періоду від півтора до 24 годин, йдеться в протоколі регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, який оприлюднила 25 липня пресслужба ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram