ГоловнаЕкономікаДержава

Ліквідація повноважень Держгеокадастру поверне ⅙ частку української землі сільським громадам, - нардеп від “Слуги народу”

"Ми нарешті вичистимо ту корупцію, з якою вдавали боротьбу всі останні 5 років".

Ліквідація повноважень Держгеокадастру поверне ⅙ частку української землі сільським громадам, - нардеп від “Слуги народу”
Марьян Заблоцкий
Фото: Макс Левин

Народний депутат від фракції «Слуга народу» Мар'ян Заблоцький вважає, що в контексті земельної реформи особливої уваги вартий законопроєкт 2194, доповідачем щодо якого він був на комітеті, який, за його словами, “ліквідовує де-факто Держгеокадастр, колишнє Держземагентство, забирає в нього повністю права розпоряджатися державними землями і передає все громадам”. Про це голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики наголосив під час круглого столу "Механізми впровадження ринку сільськогосподарських земель в Україні" в Інституті Горшеніна.

“Держгеокадастр, як частина реформи, стане тим, чим він називається: буде управляти земельним кадастром. Тоді як дев'ять тисяч сільських громад отримають фактично одну шосту території України собі в управління. Тобто ми повернемо, як було у 2002 році, як було всю історію України, що люди на місцях зможуть розпоряджатися землею, яка є в межах територій громад”, - зазначив народний депутат.

“Ми також скасуємо величезну кількість документації, непотрібну державну експертизу землевпорядної документації, різні форми неправильних сертифікацій землевпорядників - і таким чином ми нарешті вичистимо ту корупцією, з якою вдавали боротьбу всі останні 5 років”, - наголосив він.

Мар'ян Заблоцький також зазначив, що, за його даними, більшість людей, які володіють земельними ділянками - за скасування мораторію. “Ті опитування, які ми проводили, показали, що принаймні коли в людей питаєш про власну земельну ділянку, то 80 відсотків не хочуть, щоб конкретно на їхню земельну ділянку накладали мораторій”.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram