ГоловнаЕкономікаДержава

Україні потрібен іпотечний земельний банк, - експерт

Вартість кредиту не повинна перевищувати 2,5% річних.

Україні потрібен іпотечний земельний банк, - експерт
Леонид Козаченко
Фото: Макс Левин

Втілюючи земельну реформу, влада має врахувати пропозиції, які були напрацьовані професійною і громадською спільнотами.

Про це заявив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко під час круглого столу "Механізми впровадження ринку сільськогосподарських земель в Україні" в Інституті Горшеніна.

Зокрема, йдеться про створення іпотечного земельного банку, який надаватиме дешевий кредит будь-якому суб'єкту господарювання. "Вартість цього кредиту не повинна перевищувати 2,5% річних. Доступ до цього кредиту має будь-хто. Створити такий інструмент абсолютно реалістично", - вважає президент Української аграрної конфедерації.

Козаченко зазначив, що для створення такого фонду необхідне залучення іноземних інвесторів.

"Проводяться переговори з топ-10 найбільших світових іпотечних банків, щоб їх долучити, дати їм в управління цей інструмент. Тому що багато хто говорив, що коли створиться іпотечний банк - то досвіду немає, розкрадають гроші, не знають, як управляти фінансовими інструменти другого рівня... Так от, топ-10 світових іпотечних банків, переговори з ними, знаходимо і починаємо передавати під заставу (цій установі) державні землі, отримувати дешевий ресурс, який можна отримати під 1% річних", - зазначив Козаченко.

Він також вважає за необхідне створення ще двох фондів регіонального розвитку, за рахунок передавання в них державних земель. Один з цих фондів повинен фінансувати будівництво підприємств для збереження навколишнього середовища.

"...Землі достатньо, щоб зробити ще два фонди регіонального розвитку: один з них - фонд збереження навколишнього середовища. Україна - смітник номер один в Європі. Нам треба побудувати понад тисячу підприємств, починаючи від піролізного методу переробки - до компостування та газифікації відходів, отримання тепла та електроенергії. Для цього потрібно мінімум 4 млрд доларів. Ми створюємо фонд збереження навколишнього середовища для регіонів за рахунок своєї державної землі, яка передається", - зазначив Козаченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram