ГоловнаЕкономікаДержава

Єдиним бенефіціаром землі має бути фізична особа - резидент України, - експерт

"Інших варіантів просто сьогодні не існує".

Єдиним бенефіціаром землі має бути фізична особа - резидент України, - експерт
Виталий Ломакович
Фото: Макс Левин

Міжнародний досвід свідчить про те, що успішні земельні реформи обов'язково містять соціальний компонент і зосереджуються на вигодах дрібнотоварних малих фермерських господарств.

Про це під час круглого столу "Механізми впровадження ринку сільськогосподарських земель в Україні" в Інституті Горшеніна заявив засновник і голова правління Growford Institute Віталій Ломакович.

"Найбільш успішні країни в частині проведення земельних реформ - це ті, які, крім економічного сенсу закладали в реформи ще соціальний сенс і дрібнотоварне мале фермерське господарство - такі як післявоєнна Японія, Польща, Ізраїль... А країни, які орієнтувалися на великотоварне виробництво, - Еквадор, Чилі, Аргентина - отримали системну кризу в аграрній галузі. Тому, напевно, перед тим як переходити в турборежим в сенсі законодавчих ініціатив, нам треба сфокусувати свою точку зору на тому, щоб за допомогою експертного обговорення, вивчення кращого досвіду в світі, змоделювати ту форму земельної реформи, яку, напевно, треба в Україні впровадити", - сказав експерт.

"Однозначно, єдиним бенефіціаром, на наш погляд, має бути фізична особа - резидент України. Це не якийсь спротив проти іноземних компаній, але ми ще раз наголошуємо, що успішні земельні реформи були проведені в тих країнах, де єдиним бенефіціаром, що було закріплено навіть у Конституції деяких країн, наприклад, у Польщі, це були фізичні особи - резиденти тієї країни, де проводилася земельна реформа. Інших варіантів просто сьогодні не існує", - зазначив Ломакович.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram