ГоловнаКультура

"Звинувачення на адресу Іллі Хржановського ґрунтуються на емоціях", - Меморіальний центр "Бабин Яр"

Центр оприлюднив заяву в зв'язку з ситуацією навколо фільмів "Дау".

"Звинувачення на адресу Іллі Хржановського ґрунтуються на емоціях", - Меморіальний центр "Бабин Яр"
Ілья Хржановський на прес-конференції на Берлінале-2020
Фото: EPA/UPG

Благодійний фонд "Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" опублікував заяву з приводу ситуації навколо фільмів Іллі Хржановського, художнього керівника Центру.

Фонд стоїть на позиції загальнолюдських цінностей. Його основна мета – створення меморіального центру та гідне вшанування пам'яті жертв трагедії Бабиного Яру, а також сприяння гуманізації людства через збереження та вивчення історії Голокосту.

У заяві наголошується, що художній керівник був залучений до роботи Фонду в кінці 2019 року. "Він відомий своїми кінематографічними проєктами, присвяченими дослідженню природи і впливу тоталітарної радянської системи на суспільство, - йдеться в документі. - З позиції наглядової ради фонду, до складу якої, зокрема, входять авторитетні діячі культури і правозахисники, така людина могла б запропонувати нове, унікальне бачення мистецької складової проєкту. Ілля Хржановський і команда працюють над концепцією майбутнього меморіального центру і мають оприлюднити її цього року".

У Центрі відзначають, що не можуть давати оцінку фільмам Хржановського і методам, за допомогою яких вони були створені, чекаючи на "проведення розслідування і висновки відповідної експертизи, якщо така буде призначена".

"Ми впевнені, що будь-яке насилля неприпустиме: ні в минулі часи, ні тепер. Свобода та гідність людини, її життя та її права є найвищими цінностями. Меморіальний центр захищав і захищатиме ці цінності і сповідує їх в своїй діяльності. Водночас наголошуємо, що всі звинувачення, які лунають зараз на адресу Іллі Хржановського, зроблені на підставі емоцій та суб’єктивних думок, побудованих на здогадках і припущеннях. Ми вважаємо, що остаточні рішення варто приймати після об’єктивних висновків правоохоронних органів", – резюмують у заяві.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що поліція і прокуратура з'ясовують інформацію про зйомки дітей в фільмі "Дау. Дегенерація". Дитячий омбудсмен Микола Кулеба ініціював такий розгляд, запідозривши порушення прав дітей на зйомках у Харкові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram