ГоловнаКультура

Кабмін збільшив фінансування для культури в проєкті бюджету

Статті витрат збільшено на третину.

Кабмін збільшив фінансування для культури в проєкті бюджету
Александр Ткаченко
Фото: telekritika.ua

Кабінет Міністрів збільшив фінансування культурних проєктів в проєкті бюджету 2020 році.

Про це повідомив глава комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"У порівнянні з попередньою версією, нам вдалося на третину збільшити видатки для Українського Культурного Фонду та майже вдвічі для Українського Інституту Книги. Також суттєво збільшили фінансування, пов'язане з реставрацією та охороною пам'яток культури та історії", - написав нардеп в фейсбуці.

Також він повідомив, що сьогодні комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики схвалив законодавчі ініціативи, спрямовані "на більш істотну підтримку креативних індустрій і культури в період кризи".

Раніше Мінфін запропонував наполовину урізати витрати на культуру. В оприлюдненій заяві комітету йшлося, що Держкіно можуть урізати фінансування на 750 млн гривень (при загальному бюджеті в 775 млн гривень), Українському культурному фонду - на 500 млн гривень (з 697 млн гривень), Інституту книги - на всі 150 млн гривень. Також без фінансування планували залишити програми розкриття туристичного потенціалу (240 млн гривень), мобільності молоді (500 млн гривень).

Державні культурні інституції закликали змінити таке рішення.

Нагадаємо, що в січні-лютому надходження до держбюджету України були набагато нижчі плану через падіння сировинного імпорту і сильного курсу гривні. У березні почалася епідемія коронавірусу, в зв'язку з чим весь світ зіткнувся з економічною кризою. Виконання бюджету України в таких умовах виглядає нереальним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram