ГоловнаКультура

Грантова програма ЄС House of Europe виділила 0,8 млн євро на підтримку української культури

Програма запустила чотири гранти, на які можна податися найближчим часом.

Грантова програма ЄС House of Europe виділила 0,8 млн євро на підтримку української культури
Фото: House of Europe

Грантова програма Євросоюзу House of Europe ("Будинок Європи") виділила 800 тис. євро на негайні гранти та іншу підтримку культури та креативних індустрій України.

Як повідомляє пресслужба програми, гранти призначені на подолання культурною індустрією наслідків пандемії COVID-19 і пов'язаного з нею карантину.

Відкриті конкурси за чотирма напрямами стартували 14 квітня. Якщо криза продовжиться, обсяг фінансування від ЄС збільшиться.

"Художники і їх ідеї допомагають нам долати цю кризу. ЄС і наші партнери продовжують підтримувати українську культуру, щоби допомогти подолати складності, які вже вплинули на цей сектор, – коментує глава Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас. – Наша програма "Будинок Європи" розробила спеціальний пакет підтримки людей і культурних організацій – як швидку відповідь на цю кризу, щоби художники могли продовжувати те, що їм найкраще вдається".

Так, House of Europe запускає чотири антикризові програми:

  • інфраструктурні гранти – до 9000 євро на кожну організацію;
  • гранти цифрової співпраці – на інноваційні культурні digital-проєкти, які спільно розроблять культурні організації з України та країн ЄС і Східного партнерства, – до 25000 євро на кожен проєкт;
  • "Хакатон", ініційований Goethe-Institut в Україні, – онлайн-подія, на якому зберуться представники технологічного та культурного співтовариства України, щоби знайти рішення для продовження художніх і творчих ініціатив. Найперспективніші з них отримають гранти на суму до 25000 євро кожен;
  • онлайн-університет, бібліотека онлайн-курси для професіоналів культури. За проходження курсів слухачі отримуватимуть стипендію 100 євро.

Деталі за всіма грантам можна прочитати на сайті House of Europe.

"Зараз ми бачимо як руйнівні наслідки кризи, так і, можливо, серйозні скорочення держбюджету для креативних людей і їхніх проєктів, сфери, що останнім часом процвітає в Україні, – каже Крістіан Димер, керівник програми House of Europe. – Багато державних та громадських культурних організацій, що виникли за останні роки, не тільки мали істотний вплив на економічний розвиток, а й посилювали позитивний імідж України за кордоном. Цим досягненням зараз загрожують великі ризики".

Нагадаємо, Кабінет міністрів збільшив фінансування культурних проєктів у зміненому проєкті бюджету 2020 року, порівняно з початковою редакцією правок, де пропонувалося урізати практично всі витрати на розвиток і проєкти. Загалом Міністерству культури та інформаційної політики залишили 8 млрд грн фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram