ГоловнаКультура

Суспільне оприлюднило умови договору для представників України на "Євробаченні"

Причиною відмови переможниці нацвідбору стали нібито "кабальні" пункти договору.

Суспільне оприлюднило умови договору для представників України на "Євробаченні"
Фото: СТБ

Національна суспільна телерадіокомпанія України оприлюднила умови договору, які, за словами співачки MARUV, стали причиною її відмови від участі в "Євробаченні-2019".

Інформація з'явилася на сайті "UA: Суспільне".

У НСТУ підкреслили, що за правилами, договір не може бути оприлюднений повністю, тому що є конфіденційним документом. З цих же причин договір також не може бути заздалегідь надано всім без винятку учасникам Нацвідбору, адже надається тільки переможцю, з яким і буде укладатись такий договір.

Однак у зв'язку з великою кількістю питань, НСТУ вважає за потрібне опублікувати і прокоментувати ті пункти, які безпосередньо стосуються обов'язків учасника та які викликали суперечності у співачки MARUV.

"Переважна більшість всіх умов договору передбачена і базується на правилах власника і організатора конкурсу Європейського Союзу мовників, тобто Суспільний мовник (Національна суспільна телерадіокомпанія України) не встановлює правил Євробачення самостійно і в будь-який час підзвітний з виконання правил конкурсу Європейського Союзу мовників", - наголошується в повідомленні.

В оприлюдненому переліку наводяться тільки ті пункти, які стосуються обов'язків учасника.

Умови договору НСТУ з переможцями Нацвідбору Євробачення в Україні.

  1. Не допускати під час перебування на сцені та під час відеозйомки будь-яких висловлювань, жестів та інших дій, не передбачених сценарієм.
  2. Брати участь в репетиціях, зйомках, телевізійних, радіопрограмах, промо-турах, прес-конференціях, інтерв'ю та інших заходах, визначених організатором.
  3. Не проводити прес-конференцій і не давати інтерв'ю з підготовки та проведення Євробачення без попереднього узгодження.
  4. Не допускати будь-яких дій, висловлювань або проявів, які можуть мати політичний сенс або можуть бути використані в політичному аспекті.
  5. Не допускати висловлювань, які можуть ставити під сумнів питання територіальної цілісності та забезпечення безпеки України.
  6. Не гастролювати на території Російської Федерації в період з дати підписання договору і ще 3 місяці після завершення конкурсу.
  7. Підготувати необхідні документи для в'їзду на територію країни проведення Євробачення.
  8. Нести самостійно всі витрати, пов'язані з участю в Євробаченні.
  9. Передати окремі права інтелектуальної власності на конкурсний твір і права на матеріали, які використовуються в зв'язку з Євробаченням.
  10. Сплатити штраф у разі порушення зобов'язань або завдання збитку.

У поясненні до п. 6 зазначається, що це власне умова суспільного, яке не передбачено Європейським Союзом мовників, однак в цьому році увійшло в договір.

"Зараз законодавство України таких обмежень на гастролі в державі-агресора не передбачає, але Суспільне вважає, що така умова необхідна, адже є значні ризики політизації дій учасника. Будь-які висловлювання та публічні дії артиста, включаючи концерти, можуть бути використані державою-агресором з метою пропаганди та ескалації агресії. Суспільне не може не рахуватися з цим фактом, як і не може не вживати відповідних заходів, передбачивши зобов'язання в договорі", - пояснив мовник.

Проте наголошується, що ні сам договір не передбачає, ні під час переговорів Громадський мовник не озвучував ніяких вимог щодо політичних уподобань співачки або підтримки окремих політиків. Зате, як уже згадувалося, правилами ЄСВ прямо заборонено використовувати Євробачення для популяризації будь-яких політичних поглядів.

Раніше повідомлялося, що Україна не братиме участь в Євробаченні-2019.

Нагадаємо, переможницею нацвідбору на Євробачення-2019 в цьому році стала співачка Maruv (Анна Корсун). У частини українського суспільства це викликало обурення, оскільки співачка гастролює в країні-агресора.

Maruv заявила, що готова відмовитися від гастролей в Росії заради Євробачення, але висловила незгоду з низкою інших пунктів запропонованого їй контракту. Зокрема, НСТУ заборонило їй будь-яку імпровізацію на сцені і спілкування з журналістами без дозволу, а також зажадало передати права на пісню. У разі порушення будь-якого з пунктів співачці загрожував штраф 2 мільйони гривень. В підсумку НСТУ і Maruv не змогли домовитися за контрактом.

Групи Freedom Jazz і KAZKA, що зайняли друге і третє місце в нацвідборі, не захотіли міняти Maruv.

Українські виконавці взяли участь у 15 конкурсах Євробачення в період з 2003 до 2018 року (конкурс 2015 року Україна пропустила через важку фінансову ситуацію). Кращий результат продемонстрували Руслана з піснею Wild Dances, яка перемогла в 2004 році, і Джамала з піснею "1944" в 2016-ім. Двічі українці посідали друге місце - в 2007 році це зробила Вєрка Сердючка (Андрій Данилко), в 2008 - Ані Лорак. У 2013 році третє місце на конкурсі зайняла Злата Огнєвіч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram