ГоловнаКультура

У київському Будинку звукозапису зіграють твори Дьордя Лігеті

Концерт стане "попереднім показом" альбому Ухо-ансамблю.

У київському Будинку звукозапису зіграють твори Дьордя Лігеті
Дьёрдь Лигети
Фото: en.karstenwitt.com

27 лютого 2019 р. о 20:00 у київському Будинку звукозапису Ухо-ансамбль зіграє твори композитора-постмодерніста Дьордя Лігеті.

Як повідомляють організатори, музичне агентство "Ухо", в програмі - Концерт для віолончелі та оркестру, Камерний концерт для тринадцяти інструментів і Концерт для фортепіано та оркестру.

Подія стане стане «попереднім показом» монографічного альбому, який Ухо записує для австрійського лейблу Kairos.

Ухо-ансамбль, створений агентством «Ухо», замислювався як камерний оркестр солістів і спеціалізується на новій музиці. За майже чотири роки діяльності під керівництвом італійського диригента Луїджі Гаджеро ансамбль відіграв 17 програм і близько 100 найскладніших творів провідних композиторів другої половини ХХ століття, більшість з яких звучали в Україні вперше.

Після серії з чотирьох релізів сучасної музики, записаних ансамблем у 2017-2018 роках - альбомів Стефано Джервазоні (для Winter & Winter), Семюела Андрєєва, Тосіо Хосокава (для Kairos) і Алессандро Сольбіаті (для EMA Vinci) - Ухо готує свою інтерпретацію класичних творів Лігеті.

Дьордь Лігеті - один з найзначніших композиторів другої половини ХХ століття. На відміну від Булеза і Штокхаузена, які орієнтувалися на наукові методи, Лігеті - ранній представник музичного постмодерну. «Озвучування» образів і абстракцій цікавило його значно більше від формальних принципів. Лігеті говорив, що спочатку завжди представляє музику візуально, в різних кольорах, і навіть саме поняття музичного часу постало перед ним білим туманом, що повзе зліва направо з ледь чутним шипінням", - розповідають в агентстві "Ухо".

Усі твори, які пролунають 27 лютого в Києві, мають велику історію записів - перед концертом слухач може ознайомитися з інтерпретаціями, виконаними під керівництвом П'єра Булеза, Рейнберта де Леу (за участю самого Лігеті), Петера Етвьоша і Девіда Атертона.

Деталі події - на сторінці у фейсбуці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram