ГоловнаКультура

В арт-просторі Plivka покажуть запис опери "Le Grand Macabre" Дьордя Лігеті

Глядачі дивляться запис, зроблений Берлінським філармонічним оркестром.

В арт-просторі Plivka покажуть запис опери "Le Grand Macabre" Дьордя Лігеті
Фото: Monika Rittershaus

24 квітня в рамках проекту Digital Concert Hall в арт-просторі Plivka буде показано запис опери «Le Grand Macabre» (1974-1977), одного з центральних для історії нової музики партитур угорського композитора Дьордя Лігеті.

Про це повідомляють організатори події.

"Опера є гротескною притчею про війну, збагаченою елементами театру абсурду, середньовічного танцю смерті і дикого карнавального видовища, - йдеться в описі події. - Композитор вірив, що ця опера-фарс допоможе глядачеві подолати страх смерті".

Глядачі зможуть побачити архівний запис, зроблений під час концертів Берлінського філармонічного оркестру під керуванням його головного диригента Саймона Реттла 18 і 19 лютого 2017 року.

Особливість постановки оперного режисера Пітера Селларса в тому, що замість казкового Брегельленда - місця, де відбуваються події згідно із оригінальним лібрето - сюжет розгортається на сучасному конгресі з ядерної енергетики. На кілька великих екранів проектуються відео, які від картини тріумфу індустріалізації через кадри випробувальних вибухів у Неваді і бомбардувань Хіросіми і Нагасакі призводять до апокаліпсису Чорнобильської катастрофи.

У головній партії Некроцаря - британець українського походження Павло Гунька, один з провідних баритонів сучасної оперної сцени і художній керівник проекту «Мистецтво української пісні», метою якого є створення антології з понад 1000 пісень 26 українських композиторів.

Показ опери буде випереджати коротка лекція музикознавця Любові Морозової.

Вхід на захід вільний. Початок о 19:00. Арт-простір перебуває на території Національного центру Довженка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram