ГоловнаКультура

Кабмін закликав уточнити правила нацвідбору на Євробачення через скандал з Maruv

Уряд заявив про необхідність прийняти закон про гастролі в Росії.

Кабмін закликав уточнити правила нацвідбору на Євробачення через скандал з Maruv
Вячеслав Кириленко (стоит)
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів закликав організаторів національного відбору на Євробачення уточнити правила через скандал навколо співачки Maruv, яка виграла його, але не поїде на конкурс.

Рішення було прийнято на засіданні 27 лютого за ініціативи віце-прем'єра В'ячеслава Кириленка.

"Уряд не може і не втручається в діяльність суспільного мовника, але ми взаємодіємо з багатьох питань через Держкомтелерадіо, тому я вношу проект урядового рішення", - заявив він.

Документ складається з двох пунктів. Перший містить рекомендацію Держкомтелерадіо разом з НСТУ уточнити правила відбору учасника від України для участі в Євробаченні. Другий пункт - це звернення до Верховної Ради з проханням прийняти закон про особливості концертно-гастрольної діяльності на території Росії та тимчасово окупованого Криму.

"Якщо ці дві справи будуть реалізовані, ми більше ніколи не будемо стикатися під час національного відбору з такими речами, які мали місце зараз", - заявив Кириленко.

Нагадаємо, переможницею нацвідбору на Євробачення-2019 в цьому році стала співачка Maruv (Ганна Корсун). У частині українського суспільства це викликало обурення, оскільки співачка гастролює на території країни-агресора.

Maruv заявила, що готова відмовитися від гастролей у Росії заради Євробачення, але висловила незгоду з низкою інших пунктів запропонованого їй контракту. Зокрема, НСТУ заборонила їй будь-яку імпровізацію на сцені та спілкування з журналістами без дозволу, а також зажадала передати права на пісню. У разі порушення будь-якого з пунктів співачці загрожував штраф 2 мільйони гривень. У підсумку НСТУ і Maruv не змогли домовитися про контракт.

Групи Freedom Jazz і KAZKA, що зайняли друге і третє місця в нацвідборі, не захотіли замінити Maruv.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram